Policija potvrdila
283

Teroristički napad u Manchesteru izvršio je 22-godišnji Salman Ramadan Abedi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Policija u Manchesteru je potvrdila da je teroristički napad na koncertu pjevačice Ariane Grande izvršio 22-godišnji Salman Ramadan Abedi.

Ramadan Abedi je izvršio samoubilački napad, tako što je u koncertnoj dvorani aktivirao eksplozivnu napravukojom je bio opasan. U napadu su ubijene 22 osobe, dok je 59 ranjeno.

Iz policije su kazali da je napadač iz Manchestera, a da je porijeklom iz Libije. Kazali su da nemaju više detalja o osumnjičenom Abediju, ali da je u toku istraga.

U međuvremenu su objavljena imena tri identificirane žrtve, i to osmogodišnja Saffie Rose Roussos, Georgina Callande i 28-godišnji John Atkinson.

Pretpostavlja se da Abedi ima najmanje troje braće i sestara, a živio je na nekoliko adresa u Manchesteru. Policija je ranije pretresala objakte u kojima je boravio Abedi. Britanski mediji navode da je Abedi na društvenim mrežama govorio da živi u Tripoliju, a cijela porodica je, kako se nezvanično saznaje, odselila u Libiju, osim Ramadana Abedija i starijeg brata. Sigurnosne službe sada provjeravaju da li je on bio dio šire terorističke mreže.

Policija je danas uhapsila 23-godišnjeg muškarca za kojeg se pretpostavlja da je povezan s terorističkim napadom. Također odgovornost za napad preuzeo je IDIL.