Svijet
21

Britanka tvrdi da je vidjela nestali malezijski avion: Bio je u plamenu

Klix.ba
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Britanka Katherine Tee tvrdi da je ona posljednja osoba koja je vidjela avion Malaysia Airlinesa koji je nestao prije skoro tri mjeseca. Naime, ona je tog 8. marta jedrila preko Indijskog okeana, u vodama blizu Indonezije, i u jednom trenutku vidjela avion u plamenu.

"Vidjela sam avion koji je svijetlio narandžastom bojom, a iza sebe ostavljao trag crnog dima. Iznad tog aviona u istom trenutku bila su još dva", napisala je Tee najprije na jednom forumu, a kasnije je tu priču ponovila i tajlandskim zvaničnicima.

Istakla je kako je najprije mislila da je riječ o meteoru, no nedavno je pogledala podatke iz svog GPS sistema te nakon što je vidjela koja je bila vjerovatna putanja nestalog aviona zaključila da je ona uistinu možda posljednja osoba koja je vidjela malezijski avion.

Ona je vlastima ispričala kako je ugledala nešto što je nalikovalo avionu u plamenu.

"Izgledalo mi je nevjerovatno. Ali, vidjela sam i dva aviona koja su imala normalna navigacijska svjetla i kretala se u suprotnom smjeru. Pomislila sam, sve i ako se jeste nešto desilo, piloti iz ona druga dva aviona će to prijaviti", kazala je Tee dodavši da nije ni razmišljala da ona to prijavi jer se plašila da će ispasti smiješna.

Zvaničnici koordinacijskog centra u Perthu, odakle se vodi istraga o nestalom avionu, saslušali su njenu priču te istakli kako će istražiti i podatke koje im je ona dala, objavili su britanski mediji.

"Ne znam hoće li pomoći to što sam vidjela. Žao mi je što ovo nisam ranije prijavila", kazala je Tee.