Zapadna obala
3

Brisel zaprepašten planovima Izraela za gradnju stambenih jedinica

SRNA
EU je u nacrtu zaključaka o mirovnom procesu na Bliskom istoku izrazila "duboko zaprepaštenje" planovima Izraela za gradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali.

"EU je duboko zaprepaštena i snažno se protivi izraelskim planovima za širenje naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni dio Jerusalima, te posebno planovima za razvoj oblasti E1. Plan E1 će, ukoliko bude sproveden, ozbiljno narušiti mogućnosti postizanja rješenja spora pregovorima", navodi se u nacrtu zaključaka pripremljenog za ministre inostranih poslova EU.

Takozvani projekat "E1" poziva na gradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali što je izazvalo velike diplomatske kritike, a anlitičari su upozorili da bi time mogle biti izbrisane nade za ustanovljavanje palestinske države.

U nacrtu se ističe da EU naglašava "da su naselja nelegalna, prema međunarodnom zakonu, i predstavljaju prepreku miru."

Ministri EU u nacrtu zaključaka navode i da u vezi sa nedavnim dešavanjima, uključujući i poboljšanje statusa Palestine u UN, Brisel vjeruje da je "sada pravo vrijeme za preduzimanje hrabrijih i konkretnijih koraka ka miru".

EU je pozvala palestinsko rukovodstvo da iskoristi poboljšanje statusa u UN i ne preduzima korake koji će "produbiti nedostatak povjerenja i udaljiti od postizanja rješenja pregovorima".