|

Brisel zaprepašten planovima Izraela za gradnju stambenih jedinica

Brisel zaprepašten planovima Izraela za gradnju stambenih jedinica
3
S
SRNA
10.12.2012. u 19:01
4
komentara
3

dijeljenja
Brisel zaprepašten planovima Izraela za gradnju stambenih jedinica
EU je u nacrtu zaključaka o mirovnom procesu na Bliskom istoku izrazila "duboko zaprepaštenje" planovima Izraela za gradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali.
"EU je duboko zaprepaštena i snažno se protivi izraelskim planovima za širenje naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni dio Jerusalima, te posebno planovima za razvoj oblasti `E1`. Plan `E1` će, ukoliko bude sproveden, ozbiljno narušiti mogućnosti postizanja rješenja spora pregovorima", navodi se u nacrtu zaključaka pripremljenog za ministre inostranih poslova EU.

Takozvani projekat "E1" poziva na gradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali što je izazvalo velike diplomatske kritike, a anlitičari su upozorili da bi time mogle biti izbrisane nade za ustanovljavanje palestinske države.

U nacrtu se ističe da EU naglašava "da su naselja nelegalna, prema međunarodnom zakonu, i predstavljaju prepreku miru."

Ministri EU u nacrtu zaključaka navode i da u vezi sa nedavnim dešavanjima, uključujući i poboljšanje statusa Palestine u UN, Brisel vjeruje da je "sada pravo vrijeme za preduzimanje hrabrijih i konkretnijih koraka ka miru".

EU je pozvala palestinsko rukovodstvo da iskoristi poboljšanje statusa u UN i ne preduzima korake koji će "produbiti nedostatak povjerenja i udaljiti od postizanja rješenja pregovorima".
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...