{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Netanyahu odbacuje međunarodne kritike

S
10.12.2012. u 20:37
0
9
Netanyahu odbacuje međunarodne kritike
0
Netanyahu odbacuje međunarodne kritike
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je danas međunarodne kritike planova za gradnju stambenih jedinica na Zapadnoj obali.
Netanyahu je u obraćanju stranim novinarima uporedio plan E1 gradnje između istočnog Jerusalima i naselja Maleh Adumim na Zapadnoj obali sa prihvaćenim ciljem palestinske države sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze.

"Ne razumem kako ljudi govore da palestinska država ne može postojati ukoliko je Malah Adumim u sklopu Jerusalima", kaže Netanyahu.

On je ukazao da je, prema mišljenju tih ljudi, palestinska država moguća između Pojasa Gaze i Zapadne obale, iako je riječ teritorijama udaljenim 60 do 70 kilometara, dok je problem naselje Maleh Adumim sa koridorom od samo dva do tri kilometra.

EU je nešto ranije izrazila "duboko zaprepaštenje" planovima Izraela za gradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali.

"EU je duboko zaprepaštena i snažno se protivi izraelskim planovima za širenje naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni dio Jerusalima, te posebno planovima za razvoj oblasti `E1`. Plan `E1` će, ukoliko bude sproveden, ozbiljno narušiti mogućnosti postizanja rješenja spora pregovorima", navodi se u zaključcima ministara inostranih poslova EU.

Takozvani projekat "E1" poziva na gradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali što je izazvalo velike diplomatske kritike, a anlitičari su upozorili da bi time mogle biti izbrisane nade za ustanovljavanje palestinske države.

Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova u svom saopštenju ocijenjuje da je stav EU "jednostran".

Ministri EU u zaključcima navode i da u vezi sa nedavnim dešavanjima, uključujući i poboljšanje statusa Palestine u UN, Brisel vjeruje da je "sada pravo vrijeme za preduzimanje hrabrijih i konkretnijih koraka ka miru".

EU je pozvala palestinsko rukovodstvo da iskoristi poboljšanje statusa u UN i ne preduzima korake koji će "produbiti nedostatak povjerenja i udaljiti od postizanja rješenja pregovorima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: