Ponosan na brata
0

Brat Mohammeda Meraha osumnjičen za saučesništvo

SRNA
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Francuske vlasti naredile su da brat Mohammeda Meraha, koji je rekao da je kao član Al-Qaide ubio sedmero ljudi, bude pritvoren zbog sumnje da je umiješan u te događaje.

Tužilaštvo iz Pariza saopštilo je da se preliminarnom istragom došlo do dovoljno materijala da se opravda pritvaranje Abelkadera Meraha, dok se protiv njega vodi istraga po više osnova.

Abdelkader (29) je uhapšen u zoru prije četiri dana, dok je specijalna policija držala pod opsadom njegovog brata Mohammeda, francuskog državljanina alžirskog porijekla.

Mohammed Merah poginuo je u obračunu sa policijom nakon što je priznao da je ubio tri vojnika, troje jevrejske djece i jednog rabina u Toulouseu i okolini. Jedan vojnik je ranjen i u kritičnom je stanju.

Tužilaštvo navodi da je njegov brat osumnjičen za saučesništvo u ubistvima i pljački, kao i za planiranje terorističkih djela. U Francuskoj mogu proći mjeseci ili godine prije nego što ovakav slučaj dođe pred sud ili bude odbačen.

Abdelkaderova supruga bila je privedena zajedno sa njim, ali je danas puštena bez optužnice. Abdelkader je tokom preliminarnog saslušanja rekao da je ponosan na djela svog brata, ali da u njima nije učestvovao, rekli su policijski izvori.

Francois Molin, tužilac koji vodi slučaj, izjavio je da je policija u Abdelkaderovom automobilu pronašla eksploziv.