Francuska
0

Brat ubice iz Tuluza izveden pred sud zbog saučesništva u ubistvu

FENA
Policija ispred kuće osumnjičenog (Foto: AFP)
Policija ispred kuće osumnjičenog (Foto: AFP)
Abdelkader Merah, brat ubice iz Tuluza, izveden je u nedjelju pred suca zbog saučesništva u ubistvu i zločinačkog udruživanja radi pripreme terorističkih akcija, saopćilo je u nedjelju tužilaštvo.

Dvadesetdevetogodšnji Abdelkader Merah izveden je u nedjelju u Parizu pred istražnog suca za terorističke zločine koji treba da odluči o eventualnoj optužbi i pritvaranju, saopćilo je tužilaštvo.

"Istrage policijskih službi su omogućile da se utvrdi kako postoje ozbiljne indicije koje ukazuju na to da je Abdelkader Merah vjerovatno učestvovao kao saučesnik u izvršenju zločina povezanih s terorističkim poduhvatom", preciziralo je tužilaštvo.

Dvadesettrogodišnji ubica Mohamed Merah je bio sam kada je između 11. i 19. marta ubio troje djece i jednog židovskog profesora, kao i tri vojnika u Tuluzu i Montobanu.

Njegov brat je bio prisutan u trenutku krađe velikog skutera na kojem se ubica vozio kada je ubijao svoje žrtve.

Tokom saslušanja, Abdelkader Merah, koji je već dugo radikalni islamist, kazao je da je ponosan na akcije svog mlađeg brata, delinkventa koji je postao mudžahid obučavan u Afganistanu i Pakistanu, izjavio je jedan policijski izvor. Negirao je da je pomagao u ubijanju žrtava.