|

Brammertz traži Šešeljevo vraćanje u Hag

Brammertz traži Šešeljevo vraćanje u Hag
31
F
FENA
24.12.2014. u 20:36
13
komentara
31

dijeljenja
Brammertz traži Šešeljevo vraćanje u Hag
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz odbacio je danas kao "neosnovan" zahtjev haškog optuženika Vojislava Šešelja da se protiv njega kao tužioca primijene disciplinske sankcije i ponovo zatražio da se Šešelj vrati u Hag, saopćio je Tribunal.
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) zatražio je jučer od Pretresnog vijeća da protiv Brammertza primijeni rigorozne disciplinske mjere i kazni ga zbog "nedozvoljenog ponašanja".

Tužilaštvo je u današnjem podnesku navelo da Šešeljev zahtjev za disciplinske sankcije protiv tužioca Brammertza nije utemeljen, kao i da "Šešelj nije uspio da potkrijepi svoju tvrdnju da zahtjev Tužilaštva nije zasnovan na validnim pravnim razmatranjima".

Brammertz je ponovio zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu rekavši da je on zasnovan na samim Šešeljevim javnim istupima koji podrivaju temelje njegovog privremenog oslobađanja.

To su, kako se navodi, Šešeljeve ponovljene tvrdnje da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, njegove prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su zapaljive i uvredljive za žrtve, kao i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja.

Brammertz podsjeća da se u podnesku Tužilaštva navode javno zabilježene relevantne Šešeljeve izjave.

"Ne samo da ne negira te izjave u svom odgovoru, Šešelj čak i ne govori o njima", kaže se u saopćenju.

Prema mišljenju glavnog tužioca, Šešelj nije iznio ništa što bi potkopalo osnove zahtjeva ili potvrdilo njegove tvrdnje o neodgovarajućem ponašanju tužioca, prenosi Tanjug.

"Kao što je Tribunal više puta naglasio, iznošenje neosnovanih tvrdnji o nedozvoljenom ponašanju Tužilaštva je veoma ozbiljna stvar koju Vijeće ne bi smjelo da toleriše", navodi se u podnesku.

"Vijeće bi trebalo da odbaci neosnovane Šešeljeve navode i odobri zahtjev Tužilaštva", zaključuje Brammertz u podnesku.

U odgovoru na zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu, Šešelj je jučer naveo da je Brammertz, postupanjem u njegovom predmetu, demonstrirao "visok stepen nedozvoljenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentalizovan od briselske administracije i hrvatskih političara".
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...