Regija
0

Ljajić: Srbija neće učestvovati u raspravi o vraćanju Šešelja u Hag

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Beograd neće učestvovati u raspravi tužiteljstva i Haškog suda (ICTY) o optuženom Vojislavu Šešelju, rekao je u ponedjeljak u povodu zahtjeva tužilaštva da raspravno vijeće ICTY-a vrati Šešelja s privremene slobode u Srbiji predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

“Ovaj cirkus se nastavlja”, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS), u prvoj reakciji jednog državnog dužnosnika u Beogradu na zahtjev iz Den Haga.

Ljajić je, ocijenivši da je riječ o “slučaju bez presedana”, nagovijestio da se sve događa mimo Beograda.

“Tužilaštvo, koje nije imalo nikakvih primjedbi (kad je Šešelj pušten na privremenu slobodu), sada ih postavlja i traži da se on vrati i pokušava loptu prebaciti u naše dvorište. Mi u toj raspravi Tužilaštva i Suda nećemo učestvovati ni na koji način”, rekao je Ljajić, dodavši da će Beograd čekati odluku.

“Kada odluka bude donijeta vidjet ćemo šta ćemo, do tada se ne želimo baviti time”, poručio je Ljajić.

RTS podsjeća da Vojislav Šešelj novinarima nije bio dostupan za komentar, te da je ranije rekao kako se neće dobrovoljno vratiti u Den Hag, što je jučer potvrdio i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović.

Srpska radikalna stranka saopćila je na svojoj web stranici da je zahtjev Tužilaštva “politički nalog, koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi tužilac Serge Brammertz”.

Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru 19. novembra kako potpuno razumije frustracije ljudi koje svojim javnim istupima izaziva haški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu, ali je naglasio da je njegov slučaj “potpuno u rukama sudskog vijeća”.

“Tu je inicijativu pokrenulo sudsko vijeće na osnovi humanitarnih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Kako moj Ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, nismo u poziciji prosuđivati je li ta odluka opravdana ili ne”, rekao je tada haški tužitelj.