Šešelj ostaje na slobodi: Odbijen zahtjev za vraćanje u zatvor

F
FENA
13.1.2015. u 13:30
28
214
Šešelj ostaje na slobodi: Odbijen zahtjev za vraćanje u zatvor
28
Šešelj ostaje na slobodi: Odbijen zahtjev za vraćanje u zatvor Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja s privremene slobode, objavljeno je u Haagu.
U odluci koja nosi današnji datum, Raspravno vijeće također se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Sergea Brammertza "zbog nedozvoljenog ponašanja".

Raspravno vijeće također navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema.

Sudija Madaje Nijang, novoimenovani sudija, usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom Raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da Raspravno vijeće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja s privremene slobode u Srbiji jer je "svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno veće predsjedavajućeg Jean-Claude Antonettija, prenosi Beta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (214)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: