Beskućnici iz Medellina
1

Bračni par iz Columbije više od 20 godina živi u odvodnom tunelu

Klix.ba
(Foto: AFP)
Kolumbijac Miguel Restrepo i njegova supruga Maria Garcia više od 20 godina žive u odvodnom tunelu u gradu Medellin, drugom po veličini u Columbiji.

Miguel, 62-godišnji bivši ovisnik, i njegova supruga Maria žive u improviziranoj sobici veličine šest kvadratnih metara i visine 1,4 metra, u kojoj imaju malu kuhinju, televizor, ventilator, jednu stolicu i krevet. Osim toga, imaju i psa po imenu Blackie, koji također s njima živi u tunelu. Međutim, život u nekoliko kvadrata i bez krova nad glavnom im ne predstavlja problem.

"Živimo bolje od predsjednika i njegove žene. Jedini problem imamo kada pada kiša koja se slijeva. Ali, bez obzira na sve, sretni smo i mirni što imamo svoju slobodu", kaže Miguel.

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, ovaj 62-godišnji bivši ovisnik uložio je mnogo truda kako bi stvorio kakve-takve uslove za život u ovom odvodnom tunelu za sebe i suprugu.

Miguel i Maria mogli bi svakog trenutka biti deložirani jer su zvanično beskućnici, a vlasnik odvodnog tunela je grad Medellin.

Grad Medellin je bio sjedište kolumbijskog narko kartela '70-ih i '80-ih godina prije nego je kolumbijska policija u saradnji sa paravojnim grupama i podrškom SAD-a likvidirala ili uhapsila sve članove. Međutim, ostaci tog perioda još uvijek su vidljivi jer se svake sedmice u ovom gradu dešavaju mnoga ubistva.