Uputili pismo Susan Rice
128

Bošnjaci u SAD-u upozoravaju na "loše namjere" Vuka Jeremića

FENA
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) uputili su otvoreno pismo stalnoj predstavnici Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama ambasadorici Susan Rice u kojem upozoravaju na "loše namjere predsjednika Generalne skupštine UN-a Vuka Jeremića prema Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY)".

"Kao građani Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici interesa 300.000 američkih Bošnjaka, želimo da izrazimo zabrinutost u vezi predstojeće rasprave u Ujedinjenim nacijama zakazane za april 2013. godine, na temu ICTY-a. Vuk Jeremić, predsjednik 67. generalne skupštine nastavlja da zloupotrebljava UN platformu za širenje srpskog nacionalističkog programa organiziranjem ove rasprave, i dodatno vrijeđa žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i rata u Hrvatskoj", navodi se u pismu.

Kako se dalje navodi, “službeni” dokument za raspravu o međunarodnom sudu u aprilu se očekuje da sadrži srpsku nacionalističku perspektivu ratova koji su se dogodili u bivšoj Jugoslaviji na račun pravde i već dokumentiranih činjenica.

"Uzimajući sve ovo u obzir, apelujemo na vas i na Ujedinjene nacije da odmah pokrenete neposrednu cenzuru Vuka Jeremića i da otkažete planiranu raspravu koju su zakazali negatori genocida. Kao američki građani, ali i žrtve genocida i etničkog čišćenja, ne smijemo dozvoliti negatorima genocida da zloupotrebljavaju UN kao platform za šire omraženu propagadnu i laži", navodi se u pismu.

U pismu se kaže i kako je Jeremić direktno odgovoran za "skandalozno sviranje srpske nacionalističke pjesme “Marš na Drinu”.

"Zahvalni smo da se generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon izvinio 17. januara 2013. godine, izrazivši žaljenje zbog boli koji je ovaj incident izazvao žrtvama genocida i rata u BiH. Generalni sekretar je priznao da ova pjesma nije trebala biti u službenom programu, te da nije bio svjestan njenog historijskog konteksta. Nažalost, umjesto da je priznao svoju grešku i izvinio se žrtvama genocida, Vuk Jeremić je krenuo u medijsku propagandnu ofanzivu kroz srpske nacionalističke medije kako bi stekao političke bodove u Srbiji braneći pjesmu i svoje postupke", tvrdi se u pismu.