Zbog pjesme "Marš na Drinu"
0

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži izvinjenje od UN-a

Klix.ba
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je protestno pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu zbog uvredljivog sviranja pjesme "Marš na Drinu" u UN-u.

"U ime 350, 000 Američkih Bošnjaka i 50, 000 Kanadskih Bošnjaka, izražavamo naše razočarenje zbog vašeg prisustva na koncertu koji je održan u Ujedinjenim nacijama, a koji je organizovao Vuk Jeremić, Ministar inostranih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u Bosni i Hercegovini jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “ Marš na Drunu”", stoji u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U pismu se navodi kako su "genocid, silovanja, ubistva, i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, kao i u ostalim djelovima Bosne i Hercegovine, izvršavani od strane Srpskih nacionalista upravo uz tu pjesmu".

"Ova fašistička pjesma je korištena u cilju motivisanja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na hiljade Bošnjaka. Nažalost, ista pjesma je odzvanjala hodnicima Ujedinjenih nacija u New York-u, a članovi Ujedinjenih nacija su je punog srca podržali.

Imajući u vidu sramotnu ulogu Ujedinjenih nacija u izvršenom genocidu od strane Srpskih snaga u gradovima širom Bosne i Hercegovine, strašno je vidjeti da se Ujedinjene nacije koriste za izvođenje pjesme koja je služila kao ratnički poklik na izvršavanje ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini", stoji u pismu.

Kongres je apeolovao na Ki-moona da on i Ujedninjene nacije izdaju javno izvinjenje svim žrtvama Bosne i Hercegovine, te su pozvali stalnu predstavnicu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama ambasadorku Mirsadu Čolaković da javno protestuje protiv ovog čina..