{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži izvinjenje od UN-a

16.1.2013. u 20:17
0
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži izvinjenje od UN-a
0
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži izvinjenje od UN-a
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je protestno pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu zbog uvredljivog sviranja pjesme "Marš na Drinu" u UN-u.
"U ime 350, 000 Američkih Bošnjaka i 50, 000 Kanadskih Bošnjaka, izražavamo naše razočarenje zbog vašeg prisustva na koncertu koji je održan u Ujedinjenim nacijama, a koji je organizovao Vuk Jeremić, Ministar inostranih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u Bosni i Hercegovini jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “ Marš na Drunu”", stoji u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U pismu se navodi kako su "genocid, silovanja, ubistva, i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, kao i u ostalim djelovima Bosne i Hercegovine, izvršavani od strane Srpskih nacionalista upravo uz tu pjesmu".

"Ova fašistička pjesma je korištena u cilju motivisanja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na hiljade Bošnjaka. Nažalost, ista pjesma je odzvanjala hodnicima Ujedinjenih nacija u New York-u, a članovi Ujedinjenih nacija su je punog srca podržali.

Imajući u vidu sramotnu ulogu Ujedinjenih nacija u izvršenom genocidu od strane Srpskih snaga u gradovima širom Bosne i Hercegovine, strašno je vidjeti da se Ujedinjene nacije koriste za izvođenje pjesme koja je služila kao ratnički poklik na izvršavanje ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini", stoji u pismu.

Kongres je apeolovao na Ki-moona da on i Ujedninjene nacije izdaju javno izvinjenje svim žrtvama Bosne i Hercegovine, te su pozvali stalnu predstavnicu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama ambasadorku Mirsadu Čolaković da javno protestuje protiv ovog čina..

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: