Visoki predstavnik EU
47

Borrell: Zapadnom Balkanu nisu potrebne tenzije, već rješenja

SRNA
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je večeras da zapadnom Balkanu nisu potrebni novi problemi i tenzije, već rješenja i posebno zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na postignutom dogovoru o ličnim kartama između Beograda i Prištine.

"Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se riješi problem u vezi sa tablicama. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelni rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rješenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rješenja. Bio je danas veoma dobar dan", rekao je Borrell u video obraćanju na Twitteru.

On je izrazio zadovoljstvo što je pronađeno rješenje za pitanje dokumenata pod okriljem EU kojim se, kako je istakao, olakšava putovanje između Kosova i Srbije, što je u interesu svih građana.

Borelj je posebno zahvalio predsjedniku Vučiću, za koga je rekao da je pokazao veliku odgovornost.

"Prethodni dani su bili primjer odlične praktične saradnje između EU i SAD, stoga želim da zahvalim američkim partnerima što su pomogli u dijalogu. Hvala i Miroslavu Lajčaku za odlično obavljen posao", rekao je Borrell.