O ratu u Ukrajini
49

Boris Johnson ohrabruje Zapad: Dajte Zelenskom tenkove i neka završi posao

B. R.
Boris Johnson, bivši britanski premijer (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson, bivši britanski premijer (Foto: EPA-EFE)
Bivši britanski premijer Boris Johnson je izjavio da Zapad treba ignorisati ruskog predsjednika Vladimira Putina i da treba Ukrajini dati tenkove.

Sa Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) je poručio da ne treba ustuknuti pred ruskim prijetnjama nuklearnim ratom. Konstatovao je da Putin blefira.

"Glupost, nikada neće iskoristiti nuklearno oružje. Ljudi tvrde da ne trebamo eskalirati i da budemo oprezni da ne isprovociramo Putina. Kako možemo eskalirati protiv tipa koji vodi sveopći rat protiv civilnog stanovništva", pitao se.

Johnson smatra da Putin neće iskoristiti nuklearno oružje, jer bi posljedice bile prevelike. Naglasio je da bi to značilo da se protiv njega okrenu mnoge države, među kojima su Indija i Kina. Podržao je zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Zapad Ukrajini donira tenkove.

"Ono na šta se moramo fokusirati jeste podrška Ukrajini i davanje Zelenskom sredstva koja su mu potrebna da završi posao. Dajte im tenkove. Apsolutno ništa se time ne može izgubiti", uvjerava.

Lary Fink iz američke investicijske kompanije Black Rock, koji je također učestvovao na WEF-ovom panelu, ukazao je da bi obnova Ukrajine mogla koštati 750 milijardi dolara, prenosi list Guardian.