Zima otežava uslove života
0

FOTO / Borba Sirijaca: Jedan obrok dnevno pod šatorima u Idlibu

Anadolija
U blizini turske granice, u naselju Atme u Idlibu, u šatorima žive Sirijci, koji se sa dolaskom zime bore sa još težim uslovima života.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bez vode i struje, ispred šatora Sirijci pale vatru i prave hranu od onoga što uspiju pronaći, te jedu samo koliko im treba da prežive, a u svemu ih drži borbra za opstanak.

Sirijci koji žive u približno 1.500 šatora, ulažu sve napore kako bi zaradili nešto novca, pa tako rade u piljarama, granapima, frizerskim salonima, čajdžinicama i drugim mjestima.

"Veoma smo sretni što imamo jedan pravi obrok dnevno", rekla je Meryem Ferhat, koja živi u jednom od šatora i radi u piljari iz koje po povoljnoj cijeni uzima naveče hranu i donosi kući.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Kako bi Sirijci preživjeli zimu i zimske uslove, potrebna im je pomoć u vidu hrane i zimske odjeće", rekao je za agenciju Anadolija član Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Muhammed Sermini.

Sermini je istakao da Sirijci koji žive u Halepu, Idlibu, Hami, Deyru'z_zoru, Lazkiyeu i drugim gradovima imaju problema sa temeljnim životnim namirnicama i zimskom odjećom. On je dodao da u naredna 24 sata planiraju dostaviti brašno u Halep, Idlib i Hamu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Glasnogovornik koordinacije Unije revolucionara Halepa Muhammed Halebi rekao je da situacija u Halepu i okolini postaje tragična.

"Dvadeset dana nema struje. Ljudi imaju poteškoća u pronalasku hljeba, hrane i zimske odjeće. I kao da im ovo nije dovoljno, još se i kriju od bombi koje padaju iz aviona", rekao je Halebi.