Libija
0

Bombardovan bastion Gadafijevog plemena

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Avioni međunarodne koalicije na čelu sa SAD, Britanijom i Francuskom bombardovali su danas južni libijski grad Sebu, bastion plemena Gededfa, kojem pripada pukovnik Moamer Gadafi, izjavio je vladin portparol u Tripoliju.

"Od subote, neprijateljska koalcija izvršila je vazdušne udare i raketne napade na Tripoli, Zuvarah, Misratu, Sirte i Sebu, a najviše su gađani aerodromi", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Musa Ibrahim.

On je potvrdio da je napad na Sebu izvršen danas. Ovaj grad nalazi se na 750 kilometara južno od Tripolija.

Ibrahim je rekao da je u današnjim napadima poginuo veliki broj civila, naročito na "civilnom aerodromu" u Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu, 360 kilometara istočno od prijestonice.

"Naš ciljevi su mir, stabilnost i jedinstvo Libije. Na kraju ćemo se odbraniti. Naoružavamo svoj narod. Imaćete naciju od šest miliona naoružanih ljudi i mi ćemo se boriti. U to nema sumnje", naglasio je Ibrahim.

Očevici su izjavili da su se tokom večeri u Tripoliju čule nove eksplozije i protivavionska vatra.

Televizija Al Arabija javila je da su Gadafijeve snage preuzele kontrolu nad Misratom, na zapadu zemlje. Ovu informaciju saopštio je portparol Gadfijevih snaga, ali nije naveo više detalja.
Portparol libijskih pobunjenika ranije je izjavio da je u akciji Gadafijevih snaga tokom dana u Misrati  poginulo najmanje 40 ljudi, ali da vojska libijskog lidera još nije zauzela ovaj grad.

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je tokom posjete Čileu da će u narednim danima NATO biti uključen u koordinaciju sljedeće faze operacije u Libiji.

Obama je rekao da je primarni cilj prve faze eliminacija libijskih sistema protivvazdušne odbrane, a potom ostvarenje humanitarnog aspekta misije.