{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogatstvo od 20 milijardi eura šest godina stoji u moskovskom skladištu

30.9.2013. u 16:42
0
10
Bogatstvo od 20 milijardi eura šest godina stoji u moskovskom skladištu
0
Bogatstvo od 20 milijardi eura šest godina stoji u moskovskom skladištu
Tovar od 20 milijardi eura u gotovini već šest godina je uskladišten na moskovskom aerodromu, a smatra se da se radi o tajnom bogatstvu pogubljenog iračkog diktatora Sadama Huseina.
Novac se sada nalazi u skladištu visoke sigurnosti, a raspodijeljen je u 200 drvenih paleta, od kojih svaka vrijedi po 100 miliona eura.

Ruski carinici zahtijevali su od vlasnika novca da lično dođe po njega, ali nakon niza lažnih i neuvjerljivih pokušaja, još niko nije uspio uvjeriti vlasti da je legitimni vlasnik.

"Moguće je da je vlasnik Sadam Husein", naveo je anonimni izvor za list Moskovsky Komsomolets.

Pošiljka novca, u novčanicama od po 100 eura, stigla je na moskovski aerodrom Sheremetyevo iz Frankfurta, 7. augusta 2007. godine, a od tada stoji zamrznuta.

Ruski izvori navode da vlasti nisu uspjele otkriti identitet vlasnika novca, koji je na aerodrom stigao bez određenog primaoca.

Zašto bi Huseinov novac bio poslan iz Njemačke u Rusiju, osam mjeseci nakon njegovog pogubljenja, nije poznato, a to nije jedina teorija o porijeklu novca. Neki tvrde da bi to mogao biti novac libijskog diktatora Muammara Gaddafija, ruske mafije ili nekog korumpiranog političara.

Ulazni papiri ukazuju na to da je vlasnik 45-godišnji Farzin Koroorian Motlagh. Njegov pasoš ga prikazuje kao Iranca, a ruski carinici i druge agencije tvrde da on nije stvarni vlasnik niti se ikad pojavio u Moskvi da preuzme novac.Novi izvještaji ukazuju na to da je novac bio namijenjen fondaciji Svijet ljubaznih ljudi, čije je sjedište u Ukrajini. Čelnik fondacije, Alexander Shipilov (53), jedan je od niza osoba koje su pokušale uvjeriti vlasti da je novac njihov.

Njegova organizacija je navodno ponudila dvije milijarde eura advokatima za pobjedu u ovom slučaju. Međutim, moskovski pravni stručnjaci ne žele da se upletu.

Ruske vlasti smatraju da je nešto krenulo po zlu i primalac nikada nije preuzeo svoju pošiljku, a tvrde i da se najvjerovatnije radi o uobičajenoj praksi pranja novca. Vlada još uvijek nije zaplijenila pošiljku, budući da još uvijek nemaju konkretnog pravnog temelja za to.

Vlasnik je imenovan samo na papiru, a novac je stvaran i prebačen je iz njemačke banke Deutsche Bank Group. Vlasti žele da se vlasnik pošiljke pojavi lično, kako bi bili sigurni da je živ i nije lažan.

Motlagh, poznat i kao Farzin Ali Karoryan Mutlaq, je 2010. optužen za planiranje krađe 14 milijardi dolara iz Centralne banke Abu Dabija, nikada se nije pojavio da preuzme svoj novac. Suđenje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izbjegao je bijegom u Iran. Nije poznato postoji li povezanost između slučajeva u Abu Dabiju i Moskvi, a čitav niz osoba pokušao je preuzeti novac, tvrdeći da im je Motlagh dao ovlasti.

Vlasti Motlagha smatraju paravanom koji je izgubio kontrolu nad novcem koji je transportovao za nekoga drugog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: