Svijet
0

Bogatstvo od 20 milijardi eura šest godina stoji u moskovskom skladištu

Klix.ba
Tovar od 20 milijardi eura u gotovini već šest godina je uskladišten na moskovskom aerodromu, a smatra se da se radi o tajnom bogatstvu pogubljenog iračkog diktatora Sadama Huseina.

Novac se sada nalazi u skladištu visoke sigurnosti, a raspodijeljen je u 200 drvenih paleta, od kojih svaka vrijedi po 100 miliona eura.

Ruski carinici zahtijevali su od vlasnika novca da lično dođe po njega, ali nakon niza lažnih i neuvjerljivih pokušaja, još niko nije uspio uvjeriti vlasti da je legitimni vlasnik.

"Moguće je da je vlasnik Sadam Husein", naveo je anonimni izvor za list Moskovsky Komsomolets.

Pošiljka novca, u novčanicama od po 100 eura, stigla je na moskovski aerodrom Sheremetyevo iz Frankfurta, 7. augusta 2007. godine, a od tada stoji zamrznuta.

Ruski izvori navode da vlasti nisu uspjele otkriti identitet vlasnika novca, koji je na aerodrom stigao bez određenog primaoca.

Zašto bi Huseinov novac bio poslan iz Njemačke u Rusiju, osam mjeseci nakon njegovog pogubljenja, nije poznato, a to nije jedina teorija o porijeklu novca. Neki tvrde da bi to mogao biti novac libijskog diktatora Muammara Gaddafija, ruske mafije ili nekog korumpiranog političara.

Ulazni papiri ukazuju na to da je vlasnik 45-godišnji Farzin Koroorian Motlagh. Njegov pasoš ga prikazuje kao Iranca, a ruski carinici i druge agencije tvrde da on nije stvarni vlasnik niti se ikad pojavio u Moskvi da preuzme novac.

Novi izvještaji ukazuju na to da je novac bio namijenjen fondaciji Svijet ljubaznih ljudi, čije je sjedište u Ukrajini. Čelnik fondacije, Alexander Shipilov (53), jedan je od niza osoba koje su pokušale uvjeriti vlasti da je novac njihov.

Njegova organizacija je navodno ponudila dvije milijarde eura advokatima za pobjedu u ovom slučaju. Međutim, moskovski pravni stručnjaci ne žele da se upletu.

Ruske vlasti smatraju da je nešto krenulo po zlu i primalac nikada nije preuzeo svoju pošiljku, a tvrde i da se najvjerovatnije radi o uobičajenoj praksi pranja novca. Vlada još uvijek nije zaplijenila pošiljku, budući da još uvijek nemaju konkretnog pravnog temelja za to.

Vlasnik je imenovan samo na papiru, a novac je stvaran i prebačen je iz njemačke banke Deutsche Bank Group. Vlasti žele da se vlasnik pošiljke pojavi lično, kako bi bili sigurni da je živ i nije lažan.

Motlagh, poznat i kao Farzin Ali Karoryan Mutlaq, je 2010. optužen za planiranje krađe 14 milijardi dolara iz Centralne banke Abu Dabija, nikada se nije pojavio da preuzme svoj novac. Suđenje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izbjegao je bijegom u Iran. Nije poznato postoji li povezanost između slučajeva u Abu Dabiju i Moskvi, a čitav niz osoba pokušao je preuzeti novac, tvrdeći da im je Motlagh dao ovlasti.

Vlasti Motlagha smatraju paravanom koji je izgubio kontrolu nad novcem koji je transportovao za nekoga drugog.