O novom šefu CDU-a
9

Bodo Weber: Laschet treba ujediniti razne struje u Njemačkoj i izgraditi vanjskopolitički profil

A. B.
Laschet i njegovi protukandidati nije bio posvećen posebno politici Zapadnog Balkana
Laschet i njegovi protukandidati nije bio posvećen posebno politici Zapadnog Balkana
Konzervativna njemačka partija (CDU) je dobila novog lidera Armina Lascheta koji bi Angelu Merkel mogao zamijeniti i na mjestu kancelara Njemačke. O njegovom izboru i načinu vladanja za Klix.ba je govorio viši saradnik Vijeća za političku demokratizacije (DPC) iz Berlina Bodo Weber.
Dolazak Lascheta na čelo CDU-a nije bio u potpunosti izvjestan. Kako je kazao Weber, među trojicom kandidata koji su se borili za to mjesto on je na početku vodio, ali je poslije došlo do određenih promjena.

"Došla je pandemija i vrijeme upravljanja u krizi što koristi predstavnicima izvršne vlasti kao što je Laschet kao premijer pokrajine Sjeverne-Vestfalije. Ali, vremenom je trka postala potpuno otvorena gdje je svoj položaj popravljao ne samo glavni protukandidat Friedrich Merz, na osnovu anketa građana, te odjednom i treći kandidat Norbert Roettgen koji je djelimično čak bio ispred Lascheta. No utrka je na kraju bili nepredvidljiva i tijesna. Prvi put u historiji Njemačke predsjednik jedne stranke se birao online, tako da se nije moglo nikako predvidjeti kako će na kraju delegati odlučiti", kazao je Weber.

Naš sagovornik je dodao da je CDU konzervativna pučka stranka, ali da je Merkel u posljednjoj deceniji poprilično liberalizovala njenu politiku, program i generalno njemačko društvo.

"Laschet, kao i treći kandidat Roettgen, predstavlja politički centar i time određeni kontinuitet politike Merkel, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Dok se Merz zalagao za povratak klasičnom, starom konzervatizmu te za određeno flertovanje sa desničarskim populizmom. Budući da je utrka između njih bila tijesna, Laschet će morati pronaći način da ujedini te struje. Vjerujem da će mu to biti lakše nego neuspjeloj prethodnici Annegret Kramp-Karrenbauer, između ostalog i zbog toga što je kroz upravljanje pandemijom ponovo rasla popularnost kancelarke Merkel, te je manje bila dominantna tema migracija", pojasnio je.

Smatra da nijedan od kandidata, uključujući i Lascheta, nije bio posvećen Zapadnom Balkanu te politici proširenja kao Merkel.

"Kontinuitet bi ipak mogao osigurati ulazak stranke Zelenih u buduću vladu poslije septembarskih izbora. Ako zaista dođe do izbora Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, a svi čekamo da Berlin obznani ne samo zvanično kandidaturu, nego puno važnije, konkretne političke namjere iza te kandidature, to bi moglo djelimično obezbijediti kontinuitet, a možda i intenzivniji angažman Njemačke u bliskoj budućnosti, ako je to naravno namjera iza kandidature", dodao je.

Laschet se smatra političkim veteranom koji je bio najzaslužniji za pobjedu CDU-a 2017. godine na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Međutim, prema Weberovim riječima, tek sada slijedi njegovo političko profilisanje.

"Kao što sam već rekao, on predstavlja konzervativnu politiku centra, što je kontinuitet sa politikom kancelarke Merkel, uključujući posvećenost evropskoj politici te rekonstrukciji transatlantskih odnosa, odnosno saradnje. Tako da do sada još nije izgradio prepoznatljiv vanjskopolitički profil, to tek predstoji", zaključio je Weber.

Podsjećamo, Laschet je jučer izabran za predsjednika CDU-a. Od 991 delegata na online kongresu, povjerenju mu je u drugom krugu glasanja dalo njih 521, a Merzu 466. Četiri delegata bila su suzdržana, a Rottgen je eliminisan u prvom krugu glasanja. S obzirom na to da je Laschet trenutno na funkciji premijera u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, još nije sasvim sigurno da će on biti i budući kancelar.