Sutra Dan gnjeva u Libiji
0

Bliži li se kraj i Gadafiju?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četrnaest povrijeđenih u sukobima demonstranata i policije u Benghaziju, najava oslobađanja 110 članova zabranjene organizacije i "Dan gnjeva" za četvrtak u naftom bogatoj Libiji govore da afričkog čelnika s najduljim stažem neće mimoići duh pobune pušten iz boce u Tunisu koji se širi arapskim svijetom.

Netom je najbogatija sjevernoafrička zemlja počela dublje grabiti u fondove za pomoć stanovništvu, počeli su protesti protiv Moamera Gadafija koji 40 godina vlada naftom i plinom bogatom Libijom s relativno malobrojnim stanovništvom od 6,5 miliona, ali s najvećom stopom nezaposlenosti u Sjevernoj Africi i najvećim demografskim rastom, piše agencija Reuters.

U utorak su se u Benghaziju s policijom i Gadafijevim pristašama sukobili demonstranti koji su tražili oslobađanje advokata koji je branio porodice zatvorenika ubijenih 1996., u pucnjavi u zatvoru Abu Salim u Tripoliju, javio je AFP.

Prema bolničkim izvorima 14 je osoba ranjeno, prenio je privatni dnevnik list Kurina.

Policija je noću na srijedu u Benghaziju rastjerala demonstrante koji su naoružani kamenjem i zapaljivim bombama palili vozila, javio je Reuters. Međutim, državna televizija prenijela je snimke pro Gadafijevih grupa održanih u libijskim gradovima (Sirta, Sebha, Tripoli).

U mogućem ustupku demonstrantima Libija je najavila da će kasnije u srijedu iz zatvora Abu Salim pustiti 110 članova zabranjene militantne grupe Libijska islamska borbena grupa. Oni su zadnji zatvorenici iz te grupe pošto su mnogi oslobođeni od prošle godine kada se njihov vođa odrekao nasilja.

Kako je tekla tuniska pobuna libijski čelnik Muamer Gadafi davao je različite izjave i nije se dosad pokazao spremnim provesti reforme koje su počeli zahtijevati stanovnici drugih arapskih zemalja, no "Dan gnjeva" neće, kako se čini, mimoići ni Libiju.

AFP prenosi da je pod sloganom "Pobuna 17. februara 2011., Dan gnjeva u Libiji", koji organizira grupa na Facebooku protiv Gadafijeva režima u ponedjeljak imala 4.400 članova, a u srijedu ujutro 9.600.

Gadafijevi pristaše skandirali su na ulicama libijskih gradova protiv katarske satelitske televizije Al Jazeere optužujući je za poticanje pobuna protiv režima u arapskim zemljama.