Libija
0

Sukobi policije i demonstranata u Benghaziju i Al Baidi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U srijedu navečer sve svjetske mreže prenijele su vijest da se policija sukobila s demonstrantima u najmanje dva grada u Libiji.

U vijestima tv-mreže Al Jazeera navodi se da su najmanje dvije osobe poginule u nasilju na protestima u gradu Al Baidi na istoku Libije.

Aktivisti su preko društvenih mreža na internetu pozvali u četvrtak na nove masovne proteste, opisujući današnji dan kao "Dan gnjeva".

U srijedu je američka vlada, poslije demonstracija u Benghaziju u kojima je bilo i povrijeđenih, pozvala libijsko rukovodstvo da izađe u susret "nadama i potrebama svog naroda".

Očevici su rekli BBC-u da su protesti počeli kada je uhapšen jedan advokat koji je poznat kao istaknut kritičar vlasti. Advokat je kasnije navodno pušten, ali protesti su nastavljeni.

Očevici navode da su se demonstranti uputili ka vladinim kancelarijama i da je pritom došlo do sukoba s policijom.

Učesnici demonstracija su bacali kamenice na policiju koja je, kako tvrde očevici, odgovorila vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima.

Procjene o broju demonstranata se razlikuju i kreću se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada. Javlja se da je skoro 40 osoba povrijeđeno, od čega 10 policajaca.

Libijska vlada za sada nije komentarisala te događaje. Libijska državna televizija je izvjestila da su pristalice vlade održale odvojene demonstracije u glavnom gradu Tripoliju, a prikazani su i snimci s tih demonstracija.

Već danima je, sljedeći dobro poznatu matricu, na socijalnoj mreži Facebooku vođena kampanja da se u četvrtak u Benghaziju, održi "Dan akcije" kojim bi se obilježila godišnjica protesta iz 2006. godine u kojima je 14 osoba ubijeno.

Problem je što je s druge strane barikade Muamer Gadafi, zagonetni i autokratski lider koji zemljom upravlja već četrdeset godina.