Reakcija iz Washingtona
133

Blinken napao Dodika zbog poteza protiv Schmidta: On podriva Ustav BiH i Dejtonski sporazum

B. H.
Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da svojim postupcima ugrožava provedbu Dejtonskog sporazuma.

Blinken se oglasio na Twitteru nakon odluke Dodika da potpiše ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, a samim tim i provedba.

"Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika predsjednika Republike Srpske Dodika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Dejtonski sporazum. SAD podržava OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", poručio je Blinken.

Prethodno je i američka ambasada osudila ovakav antiustavni potez Milorada Dodika. Poručili su kako Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te da će nastavit smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a, no vlast u RS-u na čeku sa Dodikom su pokazale da ne mare za njegove odluke i nastavljaju udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.

Ne treba zaboraviti da je Schmidt nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.