Pet destinacija
18

Blinken ide na peto putovanje po Bliskom istoku od početka sukoba Izraela i Hamasa

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju kreće na putovanje koje će uključivati Izrael, okupiranu Zapadnu obalu, Saudijsku Arabiju, Egipat i Katar, saopćio je američki State Department.

Ovo će biti njegovo peto putovanje u regiju od početka izraelskog rata protiv Gaze 7. oktobra, a namjera je da vrši pritisak za oslobađanje zarobljenika koji se drže u Gazi i za postizanje dogovora o prekidu vatre.

U četvrtak je Katar saopćio da je Izrael pristao na predloženi prijedlog o prekidu vatre i da se trenutno čeka odgovor Hamasa koji prijedlog razmatra.

Nakon što je Izraelu i Hamasa ponuđen dokument koji bi trebao donijeti i primirje, obje strane za sada su prilično rezervisane kada je riječ o ovom sporazumu. Prema posljednjim informacijama predstavnici Hamasa dali su početnu pozitivnu potvrdu prijedlogu za prekid borbi u Gazi i oslobađanje talaca. Informaciju da je Hamas zainteresovan za ovakav dokument potvrdili su katarski zvaničnici koji učestvuju u posredovanju između strana.

"Taj prijedlog je odobrila izraelska strana i sada imamo početnu pozitivnu potvrdu i od Hamasa. I dalje je veoma težak put pred nama. Optimisti smo jer su se obje strane složile sa premisom koja bi dovela do pauze u sukobu. Nadam se da ćemo u narednim sedmicama imati dobre vijesti o tome", poručio je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari.

Povodom dokumenta oglasili su se i predstavnici Hamasa te su u određenoj mjeri demantovali katarske zvaničnike.

"Primili smo prijedlog, ali nismo dali odgovor nijednoj od strana. On se još proučava. Ne možemo reći da je trenutna faza pregovora nula, a istovremeno ne možemo reći da smo postigli sporazum", rekao je zvaničnik Hamasa Taher al-Nono.

Prema nekim izvještajima, nacrt nudi mogućnost šestosedmične pauze u borbama u Gazi po prvi put od kraja novembra, i oslobađanje svih 136 talaca koji su još u Gazi.

Drugi izvještaji navode da okvir predviđa oslobađanje samo 35 talaca, žena, starijih i bolesnih, tokom početnog primirja od 35 dana, s potencijalom za još jednu pauzu u borbama tokom koje bi se mogli voditi pregovori o novim sporazumima.

Ono što smeta izraelskim zvaničnicima jeste to što ključni elementi sporazuma nisu finalizirani te da je glavna prepreka u vidu daljeg rada Hamasa ostala neriješena.