Svijet
5

Bivši Putinov pomoćnik pronađen mrtav u hotelu u Washingtonu

Klix.ba
Foto: RIA Novosti
Foto: RIA Novosti
Bivši pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Mikhail Lesin, pronađen je mrtav u Washingtonu, objavili su ruski mediji.

Pedesetsedmogodišnji ruski bivši ministar za medije i jedan od nekadašnjih čelnika Gazprom-Media Holding grupa, preminuo je u četvrtak, javlja RIA-Novosti. Prema navodima njegove porodice, preminuo je od srčanog udara.

The Washington Post je objavio je da je Lesinovo tijelo pronađeno u sobi u Dupont Circle hotelu. Policija istražuje njegovu smrt.

Prošle godine, senatori iz Mississippija Roger Wicker zahtijevao je istragu protiv Lesina kazavši da njegovo bogatstvo "postavlja niz ozbiljnih pitanja". U pismu koje je poslao Ministarstvu pravosuđa SAD-a Wicker je rekao da je Lesin kupio imanje od 28 miliona dolara u Los Angelesu za svoju porodicu nakon što je završio svoj rad kao civilni službenik.

Pitao je kako je bivši civilni službenik bio u mogućnosti da kupi i održava skupo imanje i izrazio zabrinutost da su u kupnju možda uključeni ljudi i grupe koji su na listi sankcija SAD-a.

BBC objavio je kako je Lesin bio jedan od najutjecajnijih ličnosti na ruskom medijskom tržištu i koridorima moći. Kao Putinov pomoćnik radio je od 2004. do 2009. godine kada je stvorio i medij Russia Today.

Ostavku na poziciju direktora u Gazprom.Mediji dao je prošle godine.