Svijet
17

Ubice štiti Rusija: Danas se otkrivaju detalji ubistva KGB-ovog agenta Alexandra Litvinenka

Klix.ba
Sin Alexandra Litvinenka Anatoly kazao je kako vjeruje da su ubice njegovog oca pod zaštitom Rusije. Izjavio je to nakon što je najavljeno da će javnosti biti predstavljena dosadašnja saznanja o ubistvu koje se dogodilo prije devet godina.

"Bilo je to ekstremno kompleksno ubistvo za koje je korišteno složeno oružje. Ubice štiti ruska država. Znalo se da će ovo biti spor i težak slučaj", rekao je Anatoly.

Litvinenkovo fatalno trovanje izazvalo je najneobičniju i najopsežniju istragu ubistva u Velikoj Britaniji. Detalji će biti objavljeni danas.

Tokom istrage ispitano je na desetine svjedoka kako bi se utvrdilo gdje su odgovorni za Litvinenkovu smrt. Bivši KGB-ov agent preminuo je u novembru 2006. godine u 43. godini nakon što je popio čaj s radioaktivnim polonijem u londonskom hotelu. Dok je ležao u bolničkom krevetu glavni kritičar Kremlja pokazao je prstom na ruskog predsjednika Vladimira Putina, a za trovanje je okrivio svoje kolege Dimitrija Kovtuna i Andreija Lugovoija. No, obojica su to negirala i Rusija je odbila da ih isporuči Velikoj Britaniji.

Ubistvo je dobilo veliku pažnju svjetske javnost, ali Litvinenkova supruga Marina se morala boriti godinama kako bi bila pokrenuta istraga. Kazala je kako Putin mora odgovoriti na ove zaključke.

"Ako su ova dvojica muškaraca počinila ova dva ubistva, Putin mora reagovati jer ih je zaštitio. Potrebni su mi odgovori gospodine Putin", kazala je.

Porodica Litvinenko je napustila Rusiju 2000. godine i zatražila azil u Velikoj Britaniji. Litvinenko je pisao kritičke članke o Putinu i radio je sa MI6 dajući im informacije o ruskom organiziranom zločinu. Njegovo ubistvo opisano je kao "nuklearni napad" na ulicama Londona, a patolog britanske vlade kazao je nakon obdukcije da je možda i najopasniji napad koji je ikada poduzet u zapadnom svijetu.