Zbog neslaganja s vladom
37

Bivši predsjednik Južne Koreje vraća državi pse koje mu je poklonio Kim Jong-un

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je rekao da namjerava vratiti državi dva psa koja mu je poklonio sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Čini se da je odluka o vraćanju pasa donesena zbog neslaganja Moona s aktuelnom vladom o tome ko će finansirati brigu o njima.

Sjevernokorejski lider je pse poklonio Moonu nakon samita održanog 2018. godine. Moon se nastavio brinuti o psima i nakon što je otišao s predsjedničke funkcije, no oni će sada biti vraćeni državi. Riječ je o bijelim Pungsan prsima nazvanim Gomi i Songgang, koji su zakonski kategorisani kao državna imovina koja pripada predsjedničkom arhivu. No, Moonov ured tvrdi da mu je onemogućeno da se brine o psima.

U dogovoru s ministarstvom unutrašnjih poslova je navedeno da će troškove ljubimaca snositi državni budžet, a lokalni mediji tvrde da iznose oko 1.800 dolara mjesečno.

Ipak, Moonov ured sada tvrdi da je dogovor propao zbog "neplaniranog protivljenja" administracije njegovog nasljednika Yoona Suk-yeola.

"Predsjednički ured ima negativan stav prema povjeravanju Pungsan pasa bivšem predsjedniku Moonu. Ako je to slučaj, mirni smo, jer se takvo povjerenje zasniva na dobroj volji obje strane iako je njegovo okončanje žalosno s obzirom na to da se vezao za životinje", saopćeno je iz Moonovog ureda.

Yoonov ured je odbacio navode o intervenciji te je naveo da se nije miješao u razgovore.

Novi predsjednik Južne Koreje već ima četiri psa i tri mačke.