Svijet
1

Bivši predsjednik Argentine kriv za prodaju oružja Hrvatskoj i Ekvadoru

SRNA
Carlos Menem
Carlos Menem
Apelacioni sud u Buenos Airesu proglasio je krivim bivšeg predsjednika Carlosa Menema zbog nezakonite prodaje 6.500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru 1990-tih godina.

Obje zemlje bile su u ratu i pod embargom na uvoz oružja u vrijeme kada su kupile oružje od Argentine. Menem je prvobitno oslobođen optužbi 2011. godine, podsjeća BBC.

Apelacioni sud proglasio je krivim ministra odbrane Oscara Camiliona i još 10 drugih zvaničnika, koji su, takođe, tada oslobođeni.

Kazna za -godišnjeg Menema, koji je bio na dužnosti od 1989. do 1999. godine, bit će izrečena pred drugim sudom.

Njegovi advokati rekli su ranije da će podnijeti žalbu na presudu, zbog koje se suočava sa između četiri i 12 godina zatvora.

Kao senator, Menem uživa imunitet od zatvaranja, ali bi parlament mogao da mu poništi taj status ili bi mogao da bude zatvoren kada mu istekne mandat naredne godine.

Sud je utvrdio da nije bilo načina da se oružje prokrijumčari bez prethodnog odobrenja Menema kao predsjednika.

Menem je priznao da je potpisao papire o izvozu oružja, ali da "nije imao pojma" da će oružje završiti u Ekvadoru i u Hrvatskoj.

On je tvrdio da je isporuka pušaka, protivtenkovskih raketa i municije bila namijenjena Panami i Venecueli.

Dokazi o pravoj destinaciji oružja pojavili su se u javnosti 1995, a Menem je formalno optužen u oktobru 2008. godine.

Oružje koje je završilo u Hrvatskoj poslato je u sedam isporuka između 1991. i 1995. godine, kada je veći dio Balkana bio pod embargom na uvoz oružja.

Oružje je u Ekvador stiglo u tri aviona u februaru 1995. godine, u vrijeme kada je ova zemlja bila u ratu sa Peruom.

Argentini, koja je bila garant mirovnog sporazuma između dvije zemlje, bilo je zabranjeno da prodaje oružje bilo kojoj strani.