Minneapolis, SAD
27

Bivši policajac osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u smrti Georga Floyda 2020. godine

S. Š.
Tou Thao prilikom dolaska na sud 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Tou Thao prilikom dolaska na sud 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Tou Thao, posljednji bivši policajac Minneapolisa osuđen na državnom sudu zbog svoje uloge u ubistvu Georgea Floyda, nije se pokajao niti je priznao da je počinio bilo kakvo krivično djelo nakon što je osuđen na pet godina zatvora.
Thao je ranije na sudu svjedočio da je samo pokušavao suzdržati ljude i zabrinute prolaznike koji su se okupili dok je bivši policajac Derek Chauvin klečao na Floydovom vratu devet i po minuta dok je Floyd molio za njegov život 25. maja 2020. godine.

Snimak posmatrača uhvatio je Floydove povike "Ne mogu disati" što je postalo jedan od simbola borbe protiv rasizma u SAD-u. Floydovo ubistvo izazvalo je, podsjetit ćemo, proteste širom svijeta i primoralo nacionalnu brigu o policijskoj brutalnosti i rasizmu.

Na ročištu za izricanje presude, Thao je rekao da tog dana nikada nije namjeravao nikoga povrijediti. Opširno je govorio o svom rastu kao hrišćaninu tokom 340 dana provedenih iza rešetaka, ali je negirao bilo kakvu odgovornost za Floydovu smrt, prenosi ABC News.

Okružni sudija Hennepin Peter Cahill, koji je u maju proglasio Thaoa krivim za pomaganje i podržavanje drugostepenog ubistva iz nehata, rekao je da je od Thaoa očekivao bar malo pokajanja.

Također ćemo podsjetiti da je bivši policajac iz Mineapolisa Derek Chauvin, osuđen na 21 godinu zatvora po odvojenim federalnim optužbama za kršenje Floydovih građanskih prava tokom hapšenja koje je rezultiralo smrću.

Osim Chauvina i Thaoa, za smrt Floyda sudi se još i J. Alexanderu Kuengu.