Zasebno suđenje
1

Ubica Georgea Floyda dobio još 21 godinu zatvora po drugoj optužnici

M. G.
Derek Chauvin
Derek Chauvin
Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Chauvin, koji je osuđen prošle godine za ubistvo Georgea Floyda, osuđen je danas na još 21 godinu zatvora po odvojenim federalnim optužbama za kršenje Floydovih građanskih prava tokom hapšenja koje je rezultiralo smrću.

Chauvin, koji je u decembru priznao krivicu po saveznim optužbama, već služi kaznu od 22 i po godine u zatvoru u Minnesoti zbog Floydovog ubistva nakon suđenja na državnom sudu prošle godine. Federalna kazna će teći istovremeno i Chauvin će biti premješten u savezni zatvor.

Američki okružni sudija Paul Magnuson objavio je kaznu u St. Paulu u Minesoti, rekavši da pripisuje Chauvinu sedam mjeseci koji je već odslužio u državnom zatvoru, uklanjajući one iz 21-godišnje savezne kazne. Nakon njegove federalne kazne zatvora slijedi uslovno puštanje na slobodu pod petogodišnjim nadzorom.

"Stavljati svoje koljeno na vrat druge osobe dok ne umre nije u redu, i stoga morate biti suštinski kažnjeni", rekao je Magnuson.

Podsjećamo 46-godišnji Chauvin priznao je da je prekršio Floydovo pravo tako što je više od 9 minuta klečao na njegovom vratu dok je bio vezan lisicama. Floydova smrt dovela je do protesta u mnogim gradovima Sjedinjenih Država i širom svijeta protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Sudija je također naložio Chauvinu da isplati restituciju u iznosu koji još nije utvrđen.