Svijet
0

Bivši ministar: Gaddafi će završiti kao Hitler

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moammar Gaddafi će prije završiti kao Adolf Hitler, koji je izvršio samoubistvo, nego što će predati vlast, izjavio je u četvrtak donedavni libijski ministar pravde Mustafa Abdel-Jalil koji je podnio ostavku u znak protesta zbog nasilja nad demonstrantima.

On je u intervjuu švedskom listu Expressen rekao kako očekuje da Gaddafi ispuni obećanje da će prije umrijeti na libijskoj teritoriji nego otići u egzil.

"Gaddafijevo vrijeme je isteklo. On će otići kao Hitler, izvršit će samoubistvo", kazao je Abdel-Jalil.

Hitler je izvršio samoubistvo u aprilu 1945. godine u svom bunkeru u Berlinu dok se raspadala njemačka nacistička imperija.

Abdel-Jalil je potvrdio da je Gaddafi unajmio plaćenike iz drugih dijelova Afrike koji se nalaze u prvim redovima u obračunu s demonstrantima koji su se pobunili protiv njegove vlasti duge 41 godinu.

"Znao sam da su za režim još prije pobune radili plaćenici. Vlada je na nekoliko sastanaka odlučila dodijeliti državljanstvo plaćenicima iz Čada i Nigera. Bio sam protiv toga, i to je dokumentirano", kazao je bivši ministar, a prenio AFP.

On je rekao i da je Gaddafi lično naredio rušenje aviona iznad Lockerbieja 1988. godine, kada je poginulo 270 putnika, tvrdeći da ima dokaz kojim može potkrijepiti ove optužbe.

Libijac Abdel Basset Ali al-Megrahi je 2001. godine osuđen zato što je postavio bombu u avionu Pan-Americana koji se srušio iznad škotskog grada Lockerbieja, ali je 2009. pušten na slobodu, nakon što su ljekari utvrdili da se nalazi u terminalnoj fazi raka.