Svijet
89

Bivša žena teroriste: Ibrahim je bio nezaposlen, pušio je travu i nije išao u džamiju

Klix.ba
Bivša supruga pariskog bombaša samoubice Ibrahima Abdeslama koji se raznio ispred kafića Comptoir Voltaire, Naima, odlučila je progovoriti kazavši kako je ovaj terorista bio bez posla te da je svaki dan pušio kanabis, nikada nije išao u džamiju i bio je u zatvoru.

U ekskluzivnom intervjuu Naima, koja je bila s Ibrahimom dvije godine u braku, rekla je da je on bio električar koji je radio samo jedan dan, a da je pušio 3-4 džointa na dan.

"Njegove najdraže aktivnosti bile su pušenje trave i spavanje. Često je spavao po danu. Broj džointa koje je ispušio je alarmantan. Uprkos tome što je imao diplomu za električara nije našao posao. Radio je samo jedan dan i bio je lijen", rekla je Naima za Daily Mail.

Ibrahim je bio jedan od osam terorista koji su izvršili napada širom Pariza u petak navečer. Istražitelji pretpostavljaju da je aktivirao bombu ranije te da zbog toga nije poginuo niko osim njega. Ibrahim je brat najtraženijeg bjegunca Salaha Abdeslama kojeg policija nije uspjela uhapsiti kada je prešao granicu s Belgijom nakon napada. Obojica braće su radikalisti, tvrde istražitelji.

Naima je bila iznenađena kada je čula da je njen muž govorio o religijskom ratu protiv Zapada jer se nikada nije molio. Ipak, njegova porodica je rekla da je mnogo vremena proveo u Siriji.

"Živjeli smo od beneficija za nezaposlene i bilo je teško. Nismo imali djece jer nismo imali novca da ih odgojimo", rekla je dodavši da nisu znali za dešavanja na zapadu i istoku jer nisu imali televiziju.

Ibrahim je bio problematičan kada je bio dijete i privlačio je pažnju policije. Dva puta je izdržavao kaznu u zatvoru zbog krađa. Kao maloljetnik zapalio porodičnu kuću. Kada je našao posao, odnosno otvorio kafić u centru Molenbeeka, počeo se baviti drogom i morao ga je zatvoriti.

Uprkos svemu, Naima pozitivno priča o njemu istaknuvši da je bio pozitivan i zabavan, te da nikada nije bio nasilan prema drugima. Upoznali su se u baru u Briselu 2004. godine. Pio je pivo i votku.

"Od tog dana stalno smo bili zajedno. Izvodio bi me u restorane ili kino, a zajedno smo slušali arapsku muziku. Bila sam sretna i zaljubljena", prisjetila se.

Nakon dvije godine vjenčali su se u općini pred 20 osoba. Zabava je bila u restoranu. Ibrahimovi roditelji nisu bili na vjenčanju kao ni njegov brat.

"Nisu bili bliski. Bili su moderni i svako je imao svoj život", rekla je.

Ibrahimov otac Abdaramane je vozač metroa i nije bio pretjerano religiozan. U džamiju je išao samo petkom. Njegova majka Yamina je najmodernija. Nije kuhala i često je izlazila sa prijateljicama na picu.

Naima i Ibrahim su se razišli 2008. godine, a zakonski su se razveli 2013. godine. Istakla je da je razlog razvoda vrlo privatan, te da su se razišli u prijateljskim odnosima.

"Ibrahim je želio novi život. Od tada više nismo bili u kontaktu. Za njega sam čula tek u ponedjeljak nakon napada. Nemam objašnjenja za to. Šokirana sam. Postoji vjerovatnoća da je bio na hašišu, sve je moguće. Nikada nije uzimao drogu kao što je kokain kada je bio sa mnom", rekla je.

Za razliku od nje, Ibrahimova porodica rekla je kako je on bio veliki radikalista. Ibrahim i njegov brat Salah bili su na listi od 800 osoba koje je pratila belgijska obavještajna agencija.