Bila maloljetna
17

Bivša sekretarica nacističkog logora Stutthof optužena za saučesništvo u 10.000 ubistava

Dž. L.
Bivši nacistički koncentracioni logor Stutthof (Foto: Shutterstock)
Bivši nacistički koncentracioni logor Stutthof (Foto: Shutterstock)
Bivša sekretarica nacističkog koncentracionog logora Stutthof optužena je za saučesništvo u ubistvima 10.000 ljudi, što je jedna od rijetkih optužnica u kojoj se tereti žena koja je bila angažovana u logoru.

Tužioci iz Itzehoea nisu imenovali optuženu ženu, ali su izjavili da je terete za "pomaganje i podržavanje ubistava u više od 10.000 slučajeva", kao i saučesništvo u pokušaju ubistva.

Optužena, koja je bila maloljetna u vrijeme navodnih zločina, pomagala je odgovornima u logoru u sistemskom ubijanju jevrejskih zatvorenika, poljskih partizana i sovjetskih ruskih ratnih zarobljenika. Ona je tada bila u funkciji stenografkinje i sekretarice komandanta logora, i to između juna 1943. i aprila 1945. godine, izjavili su tužioci.

Njoj će se stoga suditi pred sudom za maloljetnike s obzirom da je imala manje od 18 godina kada je služila u Stutthofu.

Procjenjuje se da je oko 65.000 ljudi ubijeno tokom holokausta u logoru Stutthof, u blizini poljskog grada koji se danas zove Gdansk.

Njemački tužioci istražuju još 13 slučajeva povezanih s koncentracionim logorima Buchenwald, Sachsenhausen, Mauthausen i Stutthof, navodi Centralni ured za istragu nacističkih zločina.

Prošlog ljeta je 93-godišnji bivši stražar u Stutthofu, identificiran kao Bruno D., osuđen po hiljadama tačaka optužnice kao pomagač u ubistvima. On je dobio dvije godine uvjetne zatvorske kazne. Njemu se također sudilo na sudu za maloljetnike jer je za vrijeme službe u Stutthofu imao 17 godina.