Poznata znamenitost
42

Bio je trn u oku Kim Jong-una: U Pjongjangu srušen poznati spomenik veze s Južnom Korejom

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Sjeverna Koreja je po nalogu vođe Kim Jong-una srušila spomenik u glavnom gradu koji je simbolizirao cilj pomirenja s Južnom Korejom. Prošle sedmice Kim Jong-un nazvao je Južnu Koreju "glavnim neprijateljem" i izjavio da ujedinjenje više nije moguće.

Satelitske fotografije Pjongjanga pokazale su u utorak da spomenik (neslužbeno Slavoluk - ponovnog ujedinjenja) dovršen nakon značajnog međukorejskog samita 2000. godine više nije tamo. To je objavila stranica NK News koja prati Sjevernu Koreju.

Spomenik Povelje triju tačaka nacionalnog ujedinjenja od mramora bio je visok 30 metara i, prema zapisima južnokorejske vlade, simbolizirao je tri povelje - nezavinsonst, mir i nacionalnu saradnju.

U govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini 15. januara Kim je spomenik nazvao "trn u oku". Također je naredio ustavni amandman koji Južnu Koreju čini "glavnim i nepromjenjivim neprijateljem" Sjeverne Koreje.

Napetosti na Korejskom poluotoku nedavno su porasle. Na jugu su se intenzivirali vojni manevri južnokorejske i američke vojske kao odgovor na probe oružja Sjevera. DNRK je također objavila da se priprema za "nuklearni rat" sa svojim neprijateljima.

Južnokorejski predsjednik Jun Sok-yol, koji je preuzeo dužnost 2022., zauzeo je oštar stav prema DNRK-u, pozivajući na hitan i oštar odgovor na vojne akcije Sjeverne Koreje koje su pojačale napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja obećala je "zbrisati" Južnu Koreju u slučaju napada južnokorejskih i američkih snaga. Krajem prošle godine Pjongjang je proglasio nevažećim ključni sporazum potpisan s Južnom Korejom 2018. s ciljem ublažavanja vojnih napetosti.

Nakon Kimovog prošlosedmičnog govora, Vrhovna narodna skupština ukinula je ključne vladine urede posvećene radu sa Seulom.