Svijet
10

Bin Laden je bio fokusiran na planiranje napada na SAD do posljednjeg dana

Klix.ba
Osama Bin Laden
Osama Bin Laden
U posljednjim godinama svog života, kao i posljednjih dana, Osama Bin Laden je zahtijevao od svojih podanika da ostanu fokusirani na napade na SAD, otkriveno je u objavljenim dokumentima.

Američki zvaničnici su objavili dokumente pronađene u Bin Ladenovom utočištu u Pakistanu iste noći kada je ubijen vođa terorističke grupe Al Kaida. Među dokumentima je i korespondencija na arapskom jeziku s njegovim poručnicima, ljubavno pismo jednoj od njegovih žena i obrazac za pristupanje terorističkoj grupi. Bin Laden je također imao knjige o ekonomiji i vojsci napisane na engleskom jeziku.

U jednom od pisama je Bin Laden tražio od jednog zamjenika da "kaže braći" da moraju ostati fokusirani na borbu protiv Amerikanaca, kao i da ne poklanjaju previše pažnje lokalnim sigurnosnim snagama.

U Bin Ladenovom skrovišu su pronađena 103 dokumenta, kao i snimci, a među njima su prevedena pisma, zabilješke i drugi detalji o Al Kaidinim operacijama. Mnogi dokumenti su napisani na arapskom jeziku. U jednom od pisama se ismijava rat protiv terorizma koji je poveo bivši američki predsjednik George Bush, a Bin Laden je napisao da taj rat nije donio stabilnost Iraku i Afganistanu.

Dio dokumenata se odnosi i na Francusku, a tiču se francuske vojske, politike i ekonomije. Tu su i dokumenti opisani kao "vodič za sprečavanje samoubistva", nekoliko knjiga na engleskom, uključujući knjigu "Obama's Wars" Boba Woodwarda, nekoliko karata i nekoliko uputstava za videoigre.

"Znaj da još uvijek ispunjavaš moje srce ljubavlju, prelijepim uspomenama. Učinila si sve kako bi bila dobra prema meni i kako bih ja bio zadovoljan", navodi se u jednom pismu koje je Bin Laden napisao ženi.