Naći način za okončanje nasilja
0

Bill Clinton: Slučaj Sirije sličan je onome u BiH

FENA
Bill Clinton (Foto: AFP)
Bill Clinton (Foto: AFP)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton vjeruje da je, na neki način, pogoršanje situacije u Siriji slično onome sa čim se suočio u početku krize u Bosni i Hercegovini 1990-ih i smatra da se mora naći put da se zaustavi nasilje.

U intervjuu za CNN, Clinton je rekao da suosjeća s predsjednikom Barackom Obamom čija se administracija opire bilo kakvoj američkoj vojnoj intervenciji da bi se zaustavilo više od godinu dana krvoprolića u Siriji.

Bijela kuća, koja je naglasila da su joj opcije ograničene, također je odbacila inicijativu republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja za izravnije korake da bi se okončala vladavina sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Clinton kaže da vjeruje da bi "svijet pohrlio da pomogne Siriji" kada bi Assad otišao, ali dodaje da je "veoma teško" za Sjedinjene Države da djeluju same.

"Moramo poštivati ograničenja koja su pred našim predsjednikom i vladom", dodaje Clinton i ističe da je situacija u Siriji slična onoj u bivšoj Jugoslaviji kada je nasilje plamsalo tom zemljom.

"Sirija je trenutno u situaciji koju sam zatekao u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. godine. Trebalo nam je dvije godine", kazao je Clinton i dodao da je bio odlučan intervenirati, ali to nije mogao učiniti sam.

Clinton dodaje da su prije svega morali "ubjeđivati druge evropske zemlje da podrže njihov stav."