Svijet
0

Bild: Herr Draghi, Njemačka više nema para!

FENA
"Njemačka nema više para za bankrotirane države, Herr Draghi!", naslov je teksta objavljenog u njemačkom dnevnom listu Bild.

Ispod naslova je slika predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija, "koji se od srca smije" dok mu urednici Bilda uručuju šljem sa oštricom na vrhu.

Najprodavaniji njemački dnevnik piše kako želi nazad tradicionalni pruski šljem iz 1871, koji je poklonio Draghiju prije pet mjeseci, ako šef ECB "bude blag" i uzdrži se od discipline u pruskom stilu.

Draghi, koji je, prema pisanju Bilda, crno-zlatni šljem stavio na vidno mjesto u svojoj kancelariji, nalazi se pod pritiskom investitora i evropskih lidera da ispuni obećanje da će uraditi sve što je potrebno da spasi euro na današnjem sastanku odbora ECB.

Uticajni njemački list, koji je bio skeptičan u vezi napora za spas Grčke i drugih zemalja eurozone koje su u problemima, navodi da je šljem sa šiljkom služio kao simbol stroge pruske discipline u borbi sa inflacijom, prenosi B92.

"Međutim, Draghi sada sebi dozvoljava da bude blag prema prezaduženim zemljama poput Španije i Italije", zaključuje Bild.