Dvanaesti samit o krizi u EU
0

Draghi: Vlade moraju pokrenuti reforme politike

FENA
Mario Draghi
Mario Draghi
Devetnaesti samit o krizi u Evropskoj uniji se privodio kraju kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi uputio neobičan zahtjev.

Tek je kasnije shvaćen značaj nacrta sastavljenog na samitu u junu u Bruxellesu.

Posvećenost strožijem nadzoru banaka, budžetska koordiniranost i nejednaka "politička unija" imali su značajnu ulogu u uvjeravanju Draghija da vlade stavljaju valutu na čvršće noge, što je dovelo do jučerašnje odluke ECB-a da kupi obveznice kako bi se to moglo i ostvariti, javio je Bloomberg.

"Potrebno nam je da stojim na čvrstim nogama", rekao je Draghi tokom predstavljanja novih taktika.

"Vlade moraju poduzeti reforme politike. Ne postoji intervencija centralne banke, bilo koje centralne banke, koja je istinski učinkovita, bez postojanja političkog djelovanja vlada", rekao je on.

Iako je pokrenuto upravljanje krizom nakon dvije i po godine probnog perioda i prepirki između kreditora i dužničkih vlada, strategija ECB-a je donijela tragove kompromisa i polovicu mjera koje nastavljaju nagrizati eurozonu.

Naredni potezi su van kontrole banaka. Oni ovise o odlukama u Madridu i Rimu.

Lideri 17 vlada koji su zaštićeni navodno nesalomivim eurom još nemaju mapu puta za preoblikovanje Ekonomske i monetarne unije. Sve što su uradili jeste da su obećali da će doći do rješenja.