Nakon testiranja raketa
0

Bijela kuća sumnja u mirnodopske namjere Irana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bijela kuća objavila je u srijedu da testiranje rakete koje je Iran izveo dovodi u sumnju mirnodopske namjere te zemlje.
  • U trenutku kada je međunarodna zajednica dala Iranu priliku da započne s uspostavljanjem povjerenja, testiranje ove rakete samo pokazuje da njegove namjere nisu mirnodopske, kazao je glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Michael Hammer.

  • Takve akcije samo povećavaju ozbiljnost i odlučnost međunarodne zajednice da Iran mora odgovoriti na svoje obaveze vezano za njegov nuklearni program, zaključio je Hammer, javio je AFP.

Iranska državna televizija objavila je u srijedu da je "uspješno" testirala poboljšanu verziju rakete srednjeg dometa Sejil.

Ova objava uslijedila je u trenutku kada se Iranu prijeti novim međunarodnim sankcijama.

U Kongresu je druga ličnost američkog Zastupničkog doma Eric Cantor oštro reagirao u srijedu, pozivajući predsjednika Baracka Obamu da sanksioniše Teheran.

Zastupnički dom usvojio je u utorak prijedlog zakona koji omogućava američkom predsjedniku da sankcionira kompanije koje prodaju benzin Teheranu, prijedlog koji mora biti usvojen u Senatu.