SAD
0

Senat usvojio zakon o sankcijama Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Senat je u četvrtak navečer prihvatio nacrt zakona koji omogućava američkom predsjedniku da sankcionira uvoz iranske nafte kako bi primorao Teheran da ispuni svoje međunarodne obaveze koje se odnose na njegov nuklearni program.

Tekst je usvojen jednoglasno, a većina senatora nije pokazala protivljenje prilikom usmenog glasanja.

Cilj novih sankcija je da poremeti dopremanje nafte u Islamsku Republiku koja, iako je jedan od prvih proizvođača crnog zlata na svijetu, uvozi 40 posto nafte zato što nema dovoljno kapaciteta za preradu.

Tekst treba još da se spoji s nacrtom Predstavničkog doma koji je svoju vlastitu verziju usvojio u decembru, da bi zatim bio upućen predsjedniku Baracku Obami radi proglašenja.

Među ranijim mjerama, tekst zakona usvojenog u Senatu zabranjuje uvoz iranskih ćilima, pistacija i kavijara.

Sankcije koje se odnose na strana preduzeća koja imaju više od 20 milioina dolara investicija u sektoru energije u Iranu proširene su na niz finansijskih institucija, njihove filijale i osiguravajuća društva.

Istovremeno, senatori insistiraju na pitanju ljudskih prava. Tekst sadrži rezoluciju koja traži od američkog predsjednika da izvrši pritisak na iransku vladu kako bi počela da poštuje individulane slobode svojih građana.

Iran mjesecima odbija prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da svoj uran obogaćuje u inostranstvu.

Međunarodna zajednica sumnja da Teheran razvija svoje vojne kapacitete pod izlikom da se radi o civilnom nuklearnom programu.