Predstavnički dom Kongresa
0

Bijela kuća razočarana glasanjem o Libiji

FENA
Predstavnički dom američkog Kongresa u petak je simbolično kaznio predsjednika Baracka Obamu zbog njegovog odbijanja da traži odobrenje zakonodavne vlasti za rat u Libiji, tako što je glasao protiv prijedloga zakona kojim bi se omogućilo da nastavi vojne operacije.

Kongresmeni, međutim, ipak nisu glasali za prijedlog o obustavi financiranja toga američkog vojnog angažmana, što bi zaista ugrozilo nastavak akcije u Libiji.

U Predstavničkom domu su sa 295 prema 123 glasa kongresmeni odlučili odbaciti prijedlog koji je ponuđen na usvajanje i Senatu, a kojim bi se ograničilo da vojna operacija u Libiji ne može trajati duže od godinu dana.

Članovi ovog doma gnjevni su na predsjednika Obamu jer nije tražio odobrenje Kongresa za nastavak rata, zbog čega je isto kao i republikanska većina u petak glasalo i 70 demokrata.

Prema zakonu iz 1973. godine, predsjednik mora u roku od 60 dana od početka neprijateljstava da od Kongresa traži odobrenje za nastavak rata, a ako to ne učini, da u roku od 30 dana vrati trupe.

Obama je propustio oba roka, a Kongres je obavijestio da, kako su to formulirali predsjednički pravni savjetnici, priroda američkog sudjelovanja u libijskoj operaciji ne potpada pod termin neprijateljstva, pa nije ni morao tražiti odobrenje. Takvo objašnjenje naročito je razljutilo kongresmene.

Iako nema nikakvog praktičnog efekta, glasanje predstavlja neprijatnost za Obamu, jer prvi put od 1999. Predstavnički dom glasa protiv predsjedničkih ovlasti da vodi rat. Posljednji put to se dogodilo predsjedniku Billu Clintonu, kada su kongresmeni glasali za ograničena ovlaštenja za upotrebu kopnene vojske na Kosovu.

Drugo glasanje Predstavničkog doma, za zabranu financiranja libijske operacije, što bi praktično značilo kraj američkog vojnog angažmana u Libiji, također nije prošlo. Za njega je glasalo 180, a protiv 238. Pritom je 36 demokrata glasalo je za ovaj prijedlog, a 89 republikanaca protiv.

Posljednjih dana članovi administracije su bili iznimno angažirani na uvjeravanju članova Predstavničkog doma da bi ako bi glasali za takav zakon, pomogli režimu Moamera Gadafija i poslali lošu poruku američkim saveznicima u NATO-u.

Oba glasanja su ipak bila u velikoj mjeri simbolična, jer nijedan zakonski prijedlog ne bi mogao postati zakon dok ga ne usvoji i gornji kongresni dom, Senat, u kome Obamini demokrati imaju većinu.

Bijela kuća je saopćila kako je "razočarana" što je Predstavnički dom u petak odbacio tekst koji dopušta američku vojnu intervenciju u Libiji.

"Razočarani smo ovim glasanjem i mislimo da nije trenutrak da se šalje konfuzna poruka", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, prenio je AFP.