Svijet
0

SAD: Dvojica senatora za nastavak operacija u Libiji

FENA
Senatori John Kerry, demokrata iz Masačusetsa, i John McCain, republikanac iz Arizone, objavili su prijedlog rezolucije kojom bi se omogućio nastavak vojne operacije u Libiji, upozoravajući da bi prestanak njenog finansiranja pomogao Moammaru Gaddafiju.

Kerry, koji je na čelu vanjskopolitičkog odbora Senata, i McCain, koji je najistaknutiji republikanac u odboru za oružane snage, predlažu rezoluciju kojom bi se ograničilo da američko učešće u libijskoj operaciji, koju vodi NATO, ne traje duže od godinu dana.

Oni su svoj prijedlog obrazložili time da se ne smije prestati s vojnim pritiskom sada kada je, kako smatraju, pad Gaddafija samo pitanje vremena, kao i da se ne bi pokazalo da su SAD podijeljene po tom pitanju vanjske politike.

Taj prijedlog u potpunoj je suprotnosti s onim što traže mnogi kongresmeni u Predstavničkom domu - da se odmah zaustavi finansiranje akcija u Libiji kako bi se okončao američki vojni angažman.

Članovi tog kongresnog doma, kojim dominiraju republikanci, gnjevni su na predsjednika Baracka Obamu, jer nije tražio odobrenje Kongresa za nastavak rata.

Prema zakonu iz 1973. godine, predsjednik mora u roku od 60 dana od početka neprijateljstava da od Kongresa traži odobrenje za nastavak rata, a ako to ne učini, da u roku od 30 dana vrati trupe.

Obama je propustio oba roka, a Kongres je obavijestio da, kako su to formulisali njegovi pravni savjetnici, priroda američkog učešća u libijskoj operaciji ne potpada pod termin neprijateljstva, pa nije ni morao da traži odobrenje.

Predsjednik predstavničkog doma John Boehner, republikanac iz Ohaja, izjavio je da će narednih dana kongresmeni iz njegove stranke razmotriti dvije moguće rezolucije, jednu koja bi odgovarala Kerryjevoj i McCainovoj, i drugu kojom bi se tražilo povlačenje američkih trupa iz libijske operacije.