Vjerni saveznici
87

Bijela kuća poručila da nema crvene linije za Izrael i da Hamas ima genocidne namjere

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da SAD još uvijek ne povlači crvene linije za Izrael.

Komentar je došao tokom današnje konferencije za novinare kada je Kirby upitan je li sve veći broj smrtnih slučajeva u Gazi doveo do preispitivanja stajališta Washingtona. “To je još uvijek slučaj”, odgovorio je.

Novinari su također pitali Kirbyja o tome jesu li SAD istaknule mogućnost obustave ili smanjenja pomoći Izraelu ako se civilne žrtve ne svedu na minimum.

"Neću ulaziti u privatne razgovore koje vodimo s našim izraelskim kolegama", rekao je.

“Reći ću vam ovo, mi ćemo nastaviti osiguravati da imaju alate i sposobnosti koje su im potrebne da se odbrane od onoga što je očito bila egzistencijalna prijetnja njihovom društvu i njihovim ljudima. Pobrinut ćemo se da i dalje imaju ono što im je potrebno, također ćemo ih nastaviti poticati da budu što pažljiviji, namjerno i diskriminiraju u ciljanju što je više moguće", kazao je Kirby.

Kirby je prilično oštro odgovorio na pitanje vezano za genocid u Gazi.

“Čuo sam da se priča o toj riječi 'genocid'. Hamas zapravo ima genocidne namjere protiv naroda Izraela. Željeli bi vidjeti da je izbrisano s karte. Namjerno su to rekli. To je ono što je ovdje u igri", kazao je Kirby.