Svijet
0

Bijela kuća: Pogibija pakistanskih vojnika je tragedija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da predsjednik Barack Obama smrt pakistanskih vojnika u udaru NATO-a na graničnom prijelazu Mohamand smatra "tragedijom", te da Sjedinjene Države to pitanje uzimaju vrlo ozbiljno.

Komentirajući subotnji smrtonosni napad na pakistanske vojnike u području uz afganistansku granicu, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao kako je reakcija predsjednika Obame na taj događaj bila da je riječ o "tragediji".

"Gubitak života pakistanskih vojnika je tragedija. Žalimo zbog tih hrabrih pakistanskih vojnika koji su izgubili živote, a naše simpatije idu njihovim obiteljima i samom Pakistanu. Mi tu stvar uzimamo vrlo ozbiljno", rekao je Carney, na pitanje novinara o Obaminoj reakciji na subotnji napad u kojem je poginulo najmanje 20-ak pakistanskih vojnika.

Obamin glasnogovornik je rekao da će uz istragu o incidentu koju vode međunarodne snage ISAF-a, američka Centralna komanda - CENTCOM, ispitati izgred jer administracija "želi saznati šta se tačno dogodilo".

Za odnos SAD-a s Pakistanom, Carney je istaknuo kako će i dalje biti "važan saradnički odnos, ali i vrlo složen".

Istaknuo je da su najviši američki dužnosnici, uključujući državnu tajnicu i ministra odbrane, načelnika združenog štaba, američkog zapovjednika u Afganistanu i ambasadora SAD-a u Islamabadu, bili u kontaktu s pakistanskom vladom zbog tragičnog napada.

"Jako je važno za nacionalnu sigurnost SAD-a održavanje kooperativnog odnosa s Pakistanom, jer imamo zajednički interes u borbi protiv terorizma. Tako da ćemo nastaviti raditi na tome odnosu u interesu obje zemlje", rekao je Carney.