Upozorenje
2

Bijela kuća o nuklearnom programu Sjeverne Koreje: Vrijeme je isteklo, sve opcije su na stolu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Visoki zvaničnik Bijele kuće objavio je dramatično upozorenje novinarima u utorak o stanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, kazavši da je vrijeme isteklo i da su sve opcije na stolu.

"Vrijeme je isteklo, sve opcije su sada na stolu", rekao je zvaničnik, ukazujući na neuspjeh napora administracije da pregovara o zaustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Naveli su da će se predsjednik SAD-a Donald Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom krajem ove sedmice na Floridi, kako bi razgovarali o toj temi.

Američki zvaničnici su sve oprezniji glede napredovanja nuklearnih i balističkih raketnih programa Sjeverne Koreje, s obzirom na to da je riječ o odmetnutom režimu koji je u prvim mjesecima ove godine testirao više balističkih projektila.

Sjeverna Koreja uspješno je razvijala nuklearno oružje u prošlosti, ali stručnjaci kažu da zemlja tek treba razviti tehnologiju za opremanje balističkih raketa s nuklearnom glavom.

Trump je u više navrata rekao da planira pozvati Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju da pomogne zaustaviti nuklearni program.

U nedavnom intervjuu za Financial Times upozorio je da će djelovati da se zaustavi Sjeverna Koreja sa saradnjom Kine ili bez nje.