Catherine Ashton
0

BiH i dalje predmet zabrinutosti EU

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton izjavila je da Balkan ostaje predmet zabrinutosti za EU, posebno kada je u pitanju situacija u BiH.

"Ono zbog čega sam zabrinuta je ponajprije kako da budemo sigurni da ostajemo na kursu izgradnje države, da ostanemo na tom putu da podržimo BiH, i da pored toga osiguramo da budućnost te zemlje bude pored EU i da ona na kraju bude dio EU", navela je Ashtonova.

Ona je rekla da je razvoj u BiH jedna od tema na koju posebno obraća pažnju od kako je preuzela funkciju šefa diplomatije EU i dodala da podrška svim zajednicama u BiH treba da bude takva da budu podjednako uspješne.

"Jedna od tema na koju posebno obraćam pažnju je kako da podržimo razvoj u BiH, prepoznajući puls različitih zajednica, dok se one pripremaju za sljedeće izbore u oktobru ove godine i da građanima pokažemo koristi koje mogu dobiti od strane EU, kada već govorimo o tom razvoju u BiH", rekla je Ashtonova za "Deustche Welle".

Ona je navela da je, pored aktuelnog Haitija i ostalih globalnih tema, na svom prvom susretu sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom uspjela da razgovara i o situaciji na Balkanu i BiH.