Catherine Ashton
0

"BiH se nalazi na prekretnici političkog razvoja"

FENA
Šefica diplomatije Evropske unije (EU) Catherine Ashton, koja bi u srijedu navečer trebala da doputuje u Sarajevo, najavila je da želi da naglasi koliko je važno da BiH nastavi evropski put.
  • BiH se nalazi na važnoj prekretnici političkog razvoja i što prije želim da naglasim koliko je važno da BiH nastavi svoj put ka EU, navodi se u saopćenju objavljenom na internet stranici Catherine Ashton, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona ističe da se unaprijed raduje i razgovoru o sljedećim koracima koje Beograd namjerava da preduzme u podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

  • Na Kosovu sam posebno zainteresovana za diskusije o napretku načinjenom u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te u rukovođenju, ističe Ashton, koja će nakon BiH posjetiti Srbiju i Kosovo.

Prije polaska u posjetu ona je istakla da je zapadni Balkan veliki prioritet u inostranoj politici EU, i da Bruxelles ostaje posvećen evropskoj perspektivi cijelog regiona.

U saopćenju se navodi da će se Ashton sastati s političkim liderima i predstavnicima civilnog društva i misija EU u regionu.