Jačanje saradnje
0

Biden telefonirao s južnokorejskim predsjednikom, dogovorili predanost mirnom poluotoku

A. B.
Biden i Moon Jae-in su dogovorili sastanak odmah nakon inauguracije
Biden i Moon Jae-in su dogovorili sastanak odmah nakon inauguracije
Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in obavili su prvi telefonski razgovor u kojem su razgovarali od budućoj saradnji, ali i predanosti mirnom Korejskom poluotoku.

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha održao sastanak s nekoliko Bidenovih saveznika u Washingtonu i zatražio pažnju Bidenove administracije kako bi mogli ponovo razgovarati o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom.

Naime, pitanje denuklearizacije Sjeverne Koreje započelo je za vrijeme mandata Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una koji su obećali na svom neviđenom samitu 2018. godine da će raditi na tome, ali je postignut veoma mali napreadak u toj oblasti nakon što je prošle godine propao njihov drugi samit i pregovori na radnom nivou.

Moonova administracija upravo polaže nade u ponovno pokretanje zaustavljenih pregovora, a to bi moglo olakšati njegove međukorejske ekonomske inicijative, piše AP.

Planovi su onemogućeni zbog međunarodnih sankcija koje su uvedene zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Seoul se također borio da izađe na kraj s nekonvencionalnim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je u savezništvima vidio mnogo manje vrijednosti nego što su to činili njegovi predsjednici.

Trump se neprestano žalio na troškove stacioniranja 28.500 američkih vojnika u Južnoj Koreji. Ugovor o podjeli troškova istekao je 2019. godine i dvije strane nisu uspjele dogovoriti zamjenu.

Predsjednička Plava kuća Južne Koreje je saopćila kako je i njeno vijeće za nacionalnu sigurnost u četvrtak održalo sastanak kako bi razmotrilo američke izbore.

Na sastanku se razgovaralo i o načinima za unaprijeđenje američko-južnokorejskog saveza i postizanje mira te denuklearizacije na poluotoku.

Tokom telefonskog razgovora, Biden i Moon su dogovorili saradnju i protiv globalnih izazova kakvi su pandemija i klimatske promjene.

Kang Min-seok Moonov glasnogovornik, rekao je da su se ova dva čelnika također dogovorila da se sastanu što je moguće prije nakon Bidenove inauguracije 20. januara.