Emotivan trenutak
11

Biden se rasplakao nakon susreta sa svećenikom koji je održao posljednji obred njegovom sinu

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Američki predsjednik Joe Biden u petak se rasplakao nakon slučajnog susreta u irskoj crkvi sa svećenikom koji je obavio posljednje pomazanje za njegovog sina Beaua.

Otac Richard Gibbons, koji je vodio Bidena u obilazak katoličkog svetišta Knock, rekao je da nije znao da je jedan od njegovih kolega, bivši kapelan američke vojske otac Frank O'Grady, obavio sakrament sve dok predsjednik nije stigao.

"Samo se dogodilo, a to je spontano, da u svetištu ovdje radi kapelan koji je dao posljednji obred, posljednje pomazanje njegovom sinu u SAD-u", rekao je Gibbons.

Beau Biden, predsjednikov najstariji sin, preminuo je u 2015. godine od raka mozga. Biden je često govorio da bi Beau, bivši državni advokat, trebao biti predsjednik umjesto njega.

"Predsjednik Biden ga je htio odmah upoznati, poslao je agenta tajne službe da ga pronađu. Plakao je, to ga je stvarno pogodilo i onda smo izmolili molitvu, izmolili smo krunice za njegovu porodicu, zapalili svijeću. Plakao je i to je čovjeka jednostavno pogodilo. Moglo se vidjeti koliko mu je sve to značilo", kazao je Gibbons.

O'Grady, irski svećenik koji je radio u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu, opisao je svoj 10-minutni sastanak s Bidenom, njegovim sinom Hunterom i predsjednikovom sestrom Valerie kao "lijep razgovor".

"Bio je oduševljen što me vidi i ja sam bio oduševljen što vidim njega. On me snažno zagrlio. Hunter me snažno zagrlio. Bilo je to poput ponovnog susreta", rekao je O'Grady za irski državni RTE.

Biden, koji završava trodnevno putovanje u Irskoj, kasnije je posjetio obližnji hospicij okruga Mayo. Ploča na tlu na ulazu u hospicij posvećena je Beau Bidenu.

Predsjednik, pobožni katolik, odvojio je trenutak da zastane i pregleda ploču sa svojom porodicom prije nego što je ušao u hospicij kako bi se susreo s osobljem.