Svijet
18

Biden se izvinio Erdoganu zbog izjava na Harvardu

Anadolija
Joe Biden (Foto: AFP)
Joe Biden (Foto: AFP)
Potpredsjednik SAD-a Joe Biden izvinio se turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zbog izjava na Harvard univerzitetu.  

U saopćenju koje je izdala Bijela Kuća, navodi se da je Biden nazvao predsjednika Erdogana kako bi pojasnio svoje riječi koje je prethodnog dana izgovorio na Harvard univerzitetu, javila je Anadolija.

Navodi se također da se Biden izvinio zbog bilo kakve aluzije nastale u smislu da Turska ili neki drugi saveznik iz regije svjesno podržaju ili pružaju mogućnost jačanju IDIL-a ili neke druge ekstremne grupe u Siriji. 

"Potpredsjednik je iznio pojašnjenje o pitanju koliko veliki značaj pridajemo predanosti i obavezama koje su na sebe preuzeli naši saveznici i partneri diljem svijeta, uključujući i Tursku, u borbi protiv ISIS-a. Oba lidera su potvrdila važnost bliske saradnje između Turske i SAD-a u borbi protiv IDIL-a", navodi se u saopćenju. 

Podsjećamo, danas je predsjednik Erdogan na upit jednog novinara o nedavnoj izjavi američkog potpredsjednika Joea Bidena, koji je na Harwardu izjavio da nekoliko američkih saveznika na Bliskom istoku, među kojima i Turska, pružaju podršku IDIL-u, a da mu je to i sam Erdogan navodno u razgovoru potvrdio, kazao da je Biden za njega historija, ukoliko je tačno da je to kazao i poručio da je za Tursku ne prihvatljivo da se na taj način obilaze neki krugovi i daju slične izjave.