Nakon brojnih pritisaka
5

Biden podržao odstupanje od pravila o intelektualnom vlasništvu za vakcine protiv Covida-19

N. O.
Joe Biden (Foto: Twitter)
Joe Biden (Foto: Twitter)
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je podržala odstupanje od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv Covida-19, što je napredak u međunarodnim naporima da se suspendiraju patentna pravila dok pandemija bjesni u Indiji i Južnoj Americi.

Sjedinjene Američke Države bile su vodeći protivnik prijedloga Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da se obustavi zaštita intelektualnog vlasništva u pokušaju da se pojača proizvodnja vakcina. Međutim, predsjednik Biden bio je pod sve većim pritiskom da podrži prijedlog, uključujući i brojne demokrate u kongresu.

Katherine Tai, trgovinska predstavnica Sjedinjenih Država, objavila je stav administracije u izjavi u srijedu popodne.

"Ovo je globalna zdravstvena kriza, a izvanredne okolnosti pandemije koronavirusa zahtijevaju izvanredne mjere", kazala je te dodala da administracija snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja ove pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv Covida-19.

Tai je kazala da će Sjedinjene Države učestvovati u pregovorima u vezi sa tim pitanjem u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, dodavši da će ti pregovori potrajati s obzirom na prirodu institucije i složenost pitanja koja su u pitanju.

Ranije u srijedu, članovi Svjetske trgovinske organizacije održali su još jednu sesiju razgovora o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva. Daljnje rasprave očekuju se narednih sedmica, jer Indija i Južna Afrika, koje su predložile izuzeće, pripremaju revidirani plan koji će države razmotriti.

Ngozi Okonjo-Iweala, generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije, pozvala je članove da nastave pregovore o tekstu plana.

"Čvrsto sam uvjerena da ćemo nakon što sjednemo sa stvarnim tekstom ispred sebe, pronaći pragmatičan put naprijed", kazala je na sastanku Generalnog vijeća organizacije.

Ukoliko se u okviru Svjetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina bit će dostupni za korištenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla profitirati Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim valom pandemije.