Svijet
7

Bh. inovatori najbolji otkako se predstavljaju na svjetskim izložbama

FENA
Na petoj međunarodnoj izložbi inovacija, završenoj danas u Teheranu, bosanskohercegovački inovatori postigli su najbolji rezultat otkako se predstavljaju na svjetskim izložbama od 1995. godine, saopćila je bosanskohercegovačka asocijacija inovatora.

Među 1.700 inovacija, najboljim su proglašene četiri čiji su autori otac i sin srednjoškolac Nijaz i Mirza Banjanović iz Sarajeva. Oni su osvojili zlatnu medalju međunarodnog žirija i specijalno priznanje Udruženja inovatora Poljske.

Njihove inovacije predstavljene su pod zajedničkim nazivom „Sinhroni generatori bez kliznih prstenova i četkica“, a sastoje se od četiri komplementarne inovacije u oblasti obrtnog magnetnog polja Nikole Tesle, koje bi mogle izazvati veliko interesovanje u naučnom svijetu.

O koliko značajnom priznanju se radi, vidi se iz diplome u kojoj je istaknuto da se dodjeljuje u povodu proslave 34. godišnice Islamske Republike Iran, navedeno je u saopćenju.

Medalje su na ovoj izložbi dobili i Borko Babalj, Zdravko Bosnić, Sašenko Sadiković i Vladimir Samardžić, dok je specijalno priznanje Svjetskog udruženja nezavisnih inovatora dobio Senad Šećerbegović. Husein Hujić osvojio je priznanje za doprinos razvoju međunarodnog inovatorskog pokreta.

Umjesto uobičajenih srebrenih i bronzanih medalja, malobrojni učesnici nagrađeni su jednoobraznim, umjetnički dizajniranim medaljama, ukrašenim logotipom Svjetske federacije inovatorskih oganizacija (IFIA).

Ova priznanja dobili su Trebinjci Borko Babalj („univerzalni nosač naočala“) i Vladimir Samardžić („memorijske kockice za učenje slova i brojeva“), Zdravko Bosnić iz Banjaluke („hidrocentrala s lopaticama na beskonačnoj traci“) i Sašenko Sadiković iz Ljubinja za „uređaj za sprečavanje erupcije fosilnih goriva“.

Tek osnovano Svjetsko udruženje nezavisnih inovatora dodijelilo je zlatnu medalju Senadu Šećerbegoviću iz Sarajeva za „vakumiziranu PVC ciglu“.

Značajno priznanje domaćina izložbe, Prvog instituta istraživača Irana, dodijeljeno je Huseinu Hujiću, generalnom sekretaru Asocijacije inovatora BiH, koji je i direktor IFIA, „za doprinos razvoju inovatorstva u Iranu i svjetu“.

Radi se o slici kakve ručno izrađuju najbolji iranski majstori, u Isfahanu.